De afgelopen jaren bracht de combinatie Ferrari en Fernando Alonso niet wat beiden hadden gehoopt. De Spanjaard is nu naar McLaren vertrokken, maar gelooft desondanks dat het bij de Scuderia allemaal wel goed komt.

“Ze zullen volgend jaar heel sterk zijn”, zegt Alonso. “Ze moeten wel, want iedereen verwacht van Ferrari dat ze winnen.” De Spanjaard weet wel waarom dat de voorbije jaren niet zo goed lukte. “Hun auto’s behoren al even niet meer tot de absolute top, eerst in aerodynamisch opzicht, en nu wat motorvermogen betreft. De afgelopen vijf seizoenen misten ze  gewoon net wat snelheid.”

Vooral vorig jaar was dat goed te merken: Alonso en zijn teamgenoot Kimi Räikkönen konden absoluut geen vuist maken met de F14 T. Voor het eerst sinds 1993 behaalde Ferrari geen enkele overwinning. Voor Alonso resulteerde het in een zesde plek in de eindstand van het WK, voor Räikkönen zelfs in een twaalfde.

Toch is Alonso ervan overtuigd dat we Ferrari binnenkort weer vooraan de grid terug zien. “Het is van buitenaf moeilijk om in te schatten hoe ze het gaan doen”, weet de wereldkampioen van 2005 en 2006, maar: “ze hebben het talent, de middelen en de wil om te winnen. Dus op termijn gaan ze dat ook zeker weer doen.” En waarom niet volgend jaar al? Alonso: “Met het budget dat ze hebben, is Ferrari voor elk seizoen de favoriet.”

Alonso kwam in vijf seizoenen voor de renstal uit Maranello tot elf overwinningen. Hij eindigde drie keer als tweede in het wereldkampioenschap, waarbij hij vooral in 2010 en 2012 heel dicht bij de titel was. Ondanks dat zijn Ferrari nooit de snelste auto van het veld was, sprak Alonso onlangs nog over zijn tijd bij de Scuderia als “de mooiste uit zijn loopbaan.”