Fernando Alonso zal vele redenen hebben voor zijn gisteren officieel bekend gemaakt overstap naar McLaren, maar één ervan is dat de Spanjaard het door ruzie en onvrede geplaagde seizoen dat hij in 2007 voor het team reed wil doen vergeten.

“Mijn voornaamste drijfveer om hier terug te komen, was dat ik wilde afmaken waar ik in 2007 aan begonnen ben”, vertelt Alonso. Dat seizoen, waarin zijn verhouding met toenmalig teambaas Ron Dennis ernstig verstoord raakte, is de coureur uit Oviedo dwars blijven zitten. “Ik ben blij met alles wat ik in de Formule 1 gedaan heb, behalve met 2007. Toen heb ik me niet van mijn beste kant laten zien.”

Nu, ruim zeven jaar later, voelt Alonso zich volwassener en heeft hij al lang en breed zand over het oude conflict gegooid. “Zo lang je maar kritisch naar jezelf durft te kijken en leert van je fouten, kun je naar de toekomst kijken”, vindt hij. Alonso ziet geen reden waarom zijn overstap niet succesvol zou zijn: “Ik heb sinds 2007 altijd al nog een keer terug willen komen bij McLaren. Ik ben dan ook klaar voor deze uitdaging, en ik zie geen problemen. McLaren-Honda is een winnend project.”

Dennis

Dennis, die tegenwoordig bij het team uit Woking de rol van CEO bekleedt, denkt er net zo over. Van spanning tussen hem en Alonso is absoluut geen sprake meer: “De media zullen zeker weten op zoek gaan naar scheurtjes tussen Fernando en mij, maar dat is verspilde moeite want er is niets meer aan de hand. In de Formule 1 duren zeven weken al ontzettend lang – zeven jaar is dus een eeuwigheid.”

“Ik kijk er met dezelfde gevoelens op terug als Fernando”, vervolgt Dennis. “Je hebt spijt van de fouten die je in het leven maakt, maar sommige dingen kun je nu eenmaal niet veranderen. Ik had misschien best wat beter met de situatie om kunnen gaan.”

Daarnaast vindt Dennis achteraf bezien ook dat Alonso niet de enige boosdoener was in de spanningen die in 2007 heersten. Alonso’s toenmalige teamgenoot Lewis Hamilton, die in 2007 een stormachtig debuutseizoen doormaakte, had ook zo zijn aandeel. Dennis: “Lewis werd door veel mensen gezien als het grote wonderkind, maar hij had ook zijn onvolwassen kanten. Dat het uit de hand liep, is voor een deel ook aan Lewis te wijten.”

Foto: Alonso en Dennis in 2007