De nieuwe Ferrari-teambaas Maurizio Arrivabene heeft de Scuderia opgeroepen om in 2015 in de aanval te gaan om het illustere team zo terug te brengen waar het thuishoort: vooraan het veld.

Arrivabene deed zijn oproep direct aan het Ferrari-personeel tijdens het kerstfeest van Ferrari in Maranello. “We vieren nu eerst Kerst, maar vanaf januari verwacht ik dat iedereen hier klaar is om in de aanval te gaan, zodat we dit team terug kunnen brengen waar het hoort”, aldus de sinds eind november in functie zijnde Arrivabene.

Arrivabene – afkomstig van Ferrari-sponsor Philip Morris en goed bekend met zowel de Scuderia als de Formule 1 – werd aangesteld door de nieuwe Ferrari-president Sergio Marchionne, die op zijn beurt benadrukte het volste vertrouwen in Arrivabene en de rest van het Ferrari-team te hebben: “Wij gaan samen het beste uit jullie halen en zullen jullie van alle middelen voorzien die nodig zijn om onze geweldige coureurs vooraan te laten strijden.”

Marchionne gaf het Ferrari-personeel verder te verstaan dat ze niet bang moeten zijn voor verandering, nu Ferrari door een periode van herstructurering gaat. “Integendeel. Jullie moeten initiatief tonen en het lef hebben om met ideeën te komen. Ik vertrouw op jullie en onder Maurizio’s efficiënte leiding kunnen jullie de klus klaren”, zo spoorde hij de manschappen aan.

Marchionne, sinds medio oktober behalve kopstuk van het overkoepelende Fiat Chrysler Automobiles ook president van Ferrari, heeft ‘zijn’ team al eerder opgeroepen meer risico te nemen. Door de komst van Marchionne is de vorige president Luca di Montezemolo van het toneel verdwenen, net als de door Di Montezemolo aangestelde teambaas Marco Mattiacci, die slechts een half jaar in functie is geweest.

Onder Di Montezemolo was Ferrari al begonnen met reorganiseren, na de slechte start van seizoen 2014. Onder Marchionne lijkt er nu echter nog ingrijpender hervormd te worden: naar verluidt zijn de technische kopstukken Pat Fry en Nikolas Tombazis al bedankt voor bewezen diensten, terwijl er een stevig aantal versterkingen – waarvan een aantal overigens wel is vastgelegd door Mattiacci en Di Montezemolo – onderweg schijnt te zijn.