Jenson Button is na een opnieuw niet probleemloos verlopen vrijdag realistisch: WK-punten zitten er voor McLaren-Honda dit weekend niet in.

In de eerste vrije training was er bij Button een probleem met een afsluitingsring in de luchtinlaat van zijn MP4-30, waardoor eerst de bodem van de wagen afgeschroefd moest worden voor hij het circuit op kon. Het kostte hem baantijd, maar heel erg was dat niet. McLaren was toch al van plan om het bij korte runs te houden en enkel te proberen een set-up uit te vogelen.

Ondanks problemen met de balans in zijn auto (verder dan achttiende en zeventiende kwam Button niet), ziet de routinier lichtpuntjes. “Aan het einde zijn we nog wel wat opgeschoten met de afstelling. We kunnen meer tempo vinden”, zegt hij. “Het gaat er dit weekend om dat we ons pakket beter leren begrijpen. Punten gaan we niet halen, maar het kan nog een nuttig weekend zijn.”

Alonso

Bij Fernando Alonso waren er geen technische problemen, maar getuige zijn zeventiende en vijftiende plek is er bij hem ook genoeg ruimte voor verbetering. “Het was wat we verwachtten”, zegt Alonso. “We waren niet veel op de baan, want we wilden puur wat nuttige rondjes rijden.”

Ook op zaterdag wordt het weer ploeteren, vermoedt Alonso. “Het wordt lastig om Q2 te bereiken, om uit Q1 te komen moeten we eerste de Saubers verslaan. We moeten dus maar ons best doen, en proberen om de race te finishen.”