Terwijl het er sterk op lijkt dat hij ongewild nog steeds eigenaar is van het Caterham-team, heeft Tony Fernandes tegenover Sky Sports uitleg gegeven over zijn motieven bij (de poging tot) het van de hand doen van de renstal.

Het komt er volgens Fernandes op neer dat kleinere teams als Caterham nooit een eerlijke kans zullen maken, als de grote renstallen met zulke enorme budgetten blijven werken als nu. “De grote teams zijn net zo goed schuldig aan de moeilijkheden bij Caterham. Het verschil in financiële middelen is simpelweg onoverbrugbaar geworden”, meent Fernandes.

Begin dit jaar was voor de Maleis-Britse teameigenaar het moment gekomen om zijn conclusies te trekken. “Als je ziet dat je er op de eerste plaats niet meer zoveel tijd in kunt steken als je zou willen en dat we op de tweede plaats toch geen kans maakten, moet je zo flink zijn om de consequenties onder ogen te zien. Dan moet je toegeven dat het je niet gelukt is en opstappen. Ik heb de racerij achter me gelaten.”

Fernandes, ook eigenaar van luchtvaartmaatschappij Air Asia en voetbalclub Queens Park Rangers, waar hij naar eigen zeggen allebei wel ‘competitief mee is’, heeft nog wel wat advies voor de Formule 1. “De sport moet maar eens goed naar zichzelf kijken. Want uiteindelijk waren we vroeg of laat toch wel gedwongen geweest om de tent te sluiten.”

Nu de deal met vermeende koper Engavest uitgelopen is in een juridisch steekspel van jewelste, en het managementteam van de Zwitsers-Arabische investeringsmaatschappij zich teruggetrokken heeft uit zijn aankoop, is Fernandes op zoek naar nieuwe geïnteresseerde partijen. “Er zijn mensen die willen racen, en Caterham heeft daar alles voor in huis”, licht hij een tipje van de sluier op. “Misschien zijn er zelfs wel bestaande teams die een Toro Rosso-achtig tweede team willen. Ik hoef er in elk geval niets meer mee van doen te hebben.”