De FIA kan de regels voor de kwalificatie voor de Grote Prijs van Amerika aanpassen als er inderdaad maar achttien coureurs meedoen. Dat meldt Formule 1-verslaggever Adam Cooper.

Nu het erop lijkt dat de teams van Caterham en Marussia de Grand Prix in Austin aan zich voorbij laten gaan en Red Bull-coureur Sebastian Vettel eerder al aankondigde de kwalificatie vanwege een motorwissel zeer waarschijnlijk uit te zitten – aangezien hij de race daardoor sowieso vanuit de pits zou moeten beginnen – lijkt Q1 van de kwalificatie onder de huidige regels relatief zinloos.

Doorgaans worden in Q1 namelijk zes deelnemers geëlimineerd, maar als er vijf bij voorbaat al niet bij zijn, zou er in Austin van de zeventien in Q1 in actie komende coureurs slechts één iemand uitgeschakeld worden, wat dat deel van de kwalificatie er niet bepaald spannender op maakt.

Om dit te voorkomen kan de FIA de regels voor de kwalificatie echter aanpassen, meldt Formule 1-verslaggever Adam Cooper op zijn blog. Volgens Cooper heeft de FIA namelijk de mogelijkheid de regels aan te passen aan het kleinere deelnemersveld.

Met slechts achttien ingeschreven coureurs kan de FIA de regels dusdanig aanpassen zodat de laatste vier daarvan – de nummers vijftien t/m achttien – in Q1 uitgeschakeld worden, stelt Cooper. Zelfs zonder deelname van Vettel zijn er dan dus nog drie andere coureurs die geëlimineerd worden.

Van de veertien coureurs die daarna Q2 ingaan, vinden er in het verlengde van deze reglementswijziging dan ook vier hun Waterloo in Q2. Q3 blijft daarmee een shootout tussen de tien snelste coureurs, terwijl er dus voor wordt gezorgd dat er ook druk op de ketel staat in Q1 en Q2.