De internationale autosportbond FIA wil dat Formule 1-coureurs met ingang van 2017 minder technische hulpmiddelen tot hun beschikking krijgen. Dat verklaart FIA-president Jean Todt tegenover Motorsport.

De F1 Strategy Group komt komende woensdag weer eens bij elkaar om over de toekomst van de Formule 1 te praten en één van de veranderingen die Todt wil doorvoeren, als deel van de radicaal nieuwe regels die in 2017 ingevoerd moeten worden, is een beperking op driver aids, de elektronische hulpmiddelen die coureurs het rijden eenvoudig maken.

Als het aan Todt ligt, wordt het gebruik van dit soort middelen flink aan banden gelegd: “Elk hulpmiddel dat in de ban gedaan kan worden, moet wat mij betreft ook daadwerkelijk verdwijnen”, verkondigt hij zelfs in gesprek met Motorsport.com. “Je hoort tegenwoordig bijvoorbeeld dat zelfs de manier waarop op een auto bij de start van z’n plek komt al bijna volledig is voorgeprogrammeerd, en dat is niet zoals het zou moeten zijn.”

“Behalve dit soort launch control zijn er echter nog veel meer hulpmiddelen die het werk van de coureur overnemen, dus ik vind dat we dit over de hele lijn moeten terugschalen”, vervolgt Todt, die erkent dat hij persoonlijk niet weet hoe dat in praktische zin moet gebeuren: “Dus ik heb er mensen op gezet om dit uit te zoeken, daartoe hebben ze van mij een mandaat gekregen”, meldt hij.

“Zodra deze mensen met een lijst met oplossingen naar me toe komen, worden deze wat mij betreft allemaal doorgevoerd”, herhaalt Todt, die echter moet erkennen dat het afschaffen van driver aids gemakkelijker gezegd dan gedaan is: “Want de engineers zijn slim, dus die zullen vast weer proberen de regels dusdanig te interpreteren dat ze toch weer hulpmiddelen kunnen ontwikkelen.”