Force India hoopt de tendens van de afgelopen seizoenen – waarin het team telkens goed begon, maar later wegzakte – dit jaar om te draaien. Dat moet wel, want de renstal geeft toe dat het waarschijnlijk met een achterstand begint.

Het Brits-Indiase team bracht de nieuwe VJM08 pas afgelopen vrijdag voor het eerst mee naar het circuit, toen de andere teams er al negen testdagen op hadden zitten met hun nieuwe auto. Ondanks dat de wagen aardig betrouwbaar lijkt, is dat een slechte zaak, geeft vice-teambaas Bob Fernley tegenover Sky Sports toe. “Jammer genoeg moeten we een stap terug doen”, zegt hij. “We zullen aan het begin van het seizoen waarschijnlijk achter liggen. Maar hopelijk kunnen we de zaken nu omkeren in vergelijking met de vorige jaren, en terreinwinst boeken in de tweede helft van het kampioenschap.”

Als reden voor de vertraagde introductie van de nieuwe auto voert Force India onder andere de verhuizing van afgelopen winter naar een nieuwe windtunnel aan, maar Fernley ontkent niet dat er financieel ook moeilijkheden waren. “We hadden absoluut wat geldzorgen”, zegt de Brit. “Onze leveranciers zijn zwaar getroffen door de problemen bij Caterham en Marussia. Mede daardoor hadden wij hele hoge uitgaven, terwijl de inkomsten laag zijn.”

Fernley twijfelt er desondanks niet aan dat Force India het hoofd boven water zal houden: “Het is heel erg zwaar. Voor alle onafhankelijke teams, dus ook voor Sauber, en zelfs voor Williams. Maar we redden het wel, en dan liefst zonder onze competitiviteit te verliezen.”

Manor

Pas geleden haalde Force India – vorig jaar nog één van de kleine teams die steen en been klaagden over het ongelijke financiële klimaat in de Formule 1 – zich nog kritiek op de hals door mede-privéteam Manor geen toestemming te geven dit jaar haar 2014-auto te gebruiken. Het maakte de terugkeer voor de noodlijdende renstal een stukje lastiger.

Boze tongen beweerden dat het Force India allemaal om eigenbelang te doen was – zonder Manor/Marussia zou Force India meer prijzengeld krijgen – maar daar wil Fernley niks van weten. “De reglementswijzigingen voor 2015 gaan allemaal om veiligheid. Stel dat er dan onverhoopt iets ernstigs gebeurt, dan kan je het niet maken dat dat komt omdat je een team toestemming hebt gegeven om met een onveilige auto te rijden”, aldus de Brit.

Maar nu Manor inmiddels van de FIA toestemming heeft gekregen in 2015 te racen, verzekert Fernley dat Force India daar helemaal geen problemen mee heeft. “We steunen Manor volledig”, vindt hij. “Ze pakken het nu op de juiste manier aan, en we heten ze van harte welkom. Het laatste wat we willen is wel dat er teams uit de Formule 1 verdwijnen.”