Het nieuwe nummer van Formule 1 staat uiteraard grotendeels in het teken van Sebastian Vettel, die zich in India van zijn vierde achtereenvolgende titel verzekerde en in Abu Dhabi ook nog eens zijn zevende zege op rij boekte. Maar we spraken ook met Jenson Button en Force India-teambaas Vijay Mallya en blikken zowel terug als vooruit op de Grand Prix van Amerika. Plus nieuws, achtergronden en de mooiste foto’s!

Koning Sebastian IV
Sebastian Vettel werd in India voor het vierde jaar op rij kampioen. Met tien zeges, waarvan zes op een rij, dertien podiums, zeven polepositions en zes snelste ronden hoeft er niet getwijfeld te worden of Vettel de terechte kampioen is. Zijn suprematie onderstreepte hij in Abu Dhabi met de zevende overwinning aan één stuk. Hoewel hij in 2011 nog vaker op het podium stond, waren veel racefans dit jaar al snel Vettel-moe. Te veel winnen kan kennelijk ook.

Een jaartje overleven
Over een crisis wil hij niet spreken, maar duidelijk is dat het dit jaar niet best gaat met McLaren en dus met kopman Jenson Button. Toch wil hij er graag blijven, vooral omdat Honda in 2015 terugkeert bij het team. “Je zou het misschien niet denken, maar ik heb goede herinneringen aan Honda.”

De groei van Giedo
Kamp Giedo van der Garde kijkt tevreden terug op de Grand Prix van Abu Dhabi. De coureur omdat hij weer een ijzersterke race reed, zijn management omdat de gesprekken met het oog op 2014 voortvarend verlopen. Toch is manager Jan Paul ten Hoopen terughoudend. “Een Formule 1-stoeltje vinden is vergelijkbaar met roulette spelen: je weet nooit waar het balletje heen stuitert.”

Buitencategorie
De poleposition van Mark Webber gaf een sprankje hoop voor wie toe is aan wat afwisseling. Maar we hielden onszelf voor de gek. Webber verprutste zoals gebruikelijk zijn start, waarna Sebastian Vettel won in Abu Dhabi. Wie anders?

De kracht van Force India
Afgegleden als Jordan, anoniem als Midland en hopeloos als Spyker. Pas sinds Vijay Mallya de tent aovernam, heeft het team dat hij tot Force India omdoopte de weg omhoog te pakken. Dat dit zonder enorme investeringen lukt, is volgens Mallya eenvoudig te verklaren. “Het draait om mensen en motivatie.”

The Glen
Het komt weer helemaal goed tussen de Formule 1 en Amerika. Het Circuit of the Americas in Texas blijkt een voltreffer en de stad Austin is enthousiast. De tienjarige deal zit geramd en een tweede race in New Jersey behoort nog altijd tot de mogelijkheden. In die regio was de Formule 1 al eens eerder thuis in Amerika: in Watkins Glen, in de staat New York. Twintig jaar lang had The Glen een rotsvaste plek op de Grand Prix-kalender. 

Online edities bestellen? https://www.formule1.nl/edities/