Ondanks dat Romain Grosjean met Lotus een zwaar tegenvallend seizoen achter de rug heeft, houdt de Franse coureur vertrouwen in zijn werkgever. Hij acht het team sterk genoeg om voor het podium te vechten.

“We hebben nog steeds een hoop potentieel”, zegt Grosjean tegen Autosport. “We kunnen een auto bouwen waarmee we om het podium kunnen strijden, en de vierde of vijfde plaats in het WK kunnen behalen. Williams zou een realistisch doelwit moeten zijn.”

Afgelopen jaar kwam Lotus daar in de verste verte niet in de buurt. Twee achtste plaatsen waren het maximale wat er voor Grosjean inzat. “De auto van dit jaar was niet zo best”, trapt Grosjean een open deur in. “Aan het begin van het seizoen dachten we aan de data uit de windtunnel te zien dat we flink voor liepen op sommige teams, maar bij de eerste test merkten we dat er iets goed mis was.”

Wat het mislukte seizoen nog dramatischer maakte voor Grosjean en zijn team, was het contrast met de resultaten in 2013. Toen streden de zwart-gouden bolides geregeld mee voor het eremetaal. “In 2013 waren we echt op de toppen van ons kunnen”, beaamt Grosjean. “Als Red Bull er niet was geweest, hadden we de laatste zes races bijna allemaal gewonnen. En met ons budget is dat heel bijzonder.”

Budget

Dat beperkte budget is volgens Grosjean een belangrijke factor in het debacle van de voorbije jaargang. Het team is sinds het als fabrieksteam van Renault in 2005 en 2006 wereldtitels behaalde, namelijk flink op de schop gegaan. Grosjean: “Het team is een stuk kleiner dan in de Renault-tijd. Er zijn belangrijke personen vertrokken, en die werden vervangen door jongere mensen. Zij hadden tijd nodig om te wennen aan hun nieuwe baan.”

Grosjean is ervan overtuigd dat Lotus die zaakjes inmiddels helemaal op orde heeft, zodat het in 2015 weer een stuk beter kan gaan. “We weten wat er dit jaar aan de hand was, en hebben geleerd van onze fouten”, verzekert hij. “Het scheelt al enorm dat we nu met de beste motoren rijden. De nieuwe auto ziet er mooi uit – hopelijk is hij ook goed.”