Dit jaar bleef Sauber voor het eerst sinds het team in de Formule 1 actief is zonder punten. Esteban Gutiérrez – inmiddels ex-Sauber-coureur – had dat van tevoren niet aan zien komen.

“Iedereen was erdoor verrast, waardoor het nog moeilijker werd om er wat aan te doen”, zegt Gutiérrez, die door Sauber aan de kant is gezet en volgend jaar reserverijder wordt bij Ferrari, tegen Autosport. “Niet alleen wij als coureurs waren gefrustreerd, maar het hele team.”

Net als teamgenoot Adrian Sutil kreeg Gutiérrez het niet voor elkaar de Sauber de top tien binnen te rijden, waardoor het Zwitserse team op een roemloze tiende plek in het constructeurskampioenschap eindigde. Het dichtst bij de punten kwam Gutiérrez in Australië, waar hij twaalfde werd. En dan was er natuurlijk nog de race in Monaco, waar hij in kansrijke positie met een slordige stuurfout het rechter achterwiel van zijn bolide afreed.

Wat het geheel nog eens extra zuur maakt voor de Mexicaan, is dat hij door het tegenvallende seizoen zijn, naar eigen zeggen, toegenomen kwaliteiten als coureur niet heeft kunnen etaleren. “Ik denk dat ik een grote stap heb gemaakt ten opzichte van mijn debuutjaar, als was het natuurlijk geen ideale situatie”, legt Gutiérrez uit. “Maar ik denk dat het ook een ervaring is waar ik in de toekomst weer veel aan heb. Ik ben nu sterker en beter voorbereid.”

Afscheid

Begin november kreeg Gutiérrez, net als Adrian Sutil en Giedo van der Garde, te horen dat Sauber hem in 2015 niet meer nodig heeft. Volgend jaar zien we de Mexicaan dus niet meer terug op de grid. Daar heeft de 23-jarige coureur inmiddels vrede mee: “Het is teleurstellend, maar je moet het accepteren en de draad weer oppakken.”

“Sauber zit momenteel in een moeilijk situatie”, gaat Gutiérrez verder. “En dat heeft ervoor gezorgd dat hun prioriteiten bij de coureurskeuze wat zijn verschoven.” Dat hijzelf daarbij buiten de boot viel, zal aan zijn inzet niet gelegen hebben, vindt Gutiérrez. “De meeste mensen in het team weten wel hoe hard ik mijn best heb gedaan om als één team samen te werken tijdens dit lastige seizoen. Maar helaas zag klaarblijkelijk niet iedereen het op die manier.”