Mercedes-coureur Nico Rosberg pakte in 2014 in Monaco op controversiële wijze de poleposition, maar volgens teamgenoot Lewis Hamilton is het uitgesloten dat Rosberg dit jaar op dezelfde wijze pole claimt.

In zijn eerste run tijdens Q3 van de kwalificatie reed Rosberg vorig jaar in Monaco de snelste tijd. Hamilton kwam daar niet aan, maar de beide heren hadden daarna nog wel een run te gaan. Tijdens die tweede en laatste Q3-run, verremde Rosberg zich vervolgens al dan niet bewust. De gele vlag ging daardoor uit en Hamilton was zodoende niet in staat zijn vliegende rondje – waarbij hij in de eerste sector iets sneller was dan Rosberg – af te maken.

De wedstrijdleiding kwam na onderzoek tot de conclusie dat Rosberg geen straf verdiende. De Duitser mocht de race van 2014 als gevolg van pole vertokken en won die dan ook. Hamilton was zeer ongelukkig met dit alles, temeer omdat hij van mening was dat Rosberg het wél expres had gedaan.

Van een herhaling van wat zich vorig jaar afspeelde, zal dit jaar echter geen sprake zijn, al is het maar omdat de Mercedes-coureurs om-en-om mogen uitmaken wie als eerste de baan op moet (of mag) tijdens de kwalificatie. Komend weekend in Monaco, is het daarbij Hamiltons beurt om te kiezen, zo vertelt de Brit zelf aan ESPNF1: “En ik ga er dus zeker voor zorgen dat ik voor Nico de baan op ga”, benadrukt hij.

Rosberg

Nico Rosberg begrijpt Hamiltons keuze wel. “Normaal gesproken ben je in het voordeel als je als tweede de baan op gaat. Dan ligt er weer iets meer rubber op het asfalt en dan heb je dus meer grip. Maar in Monaco ben je afhankelijker van de andere coureurs. Als er iets gebeurt hangt er meteen geel. In het licht van wat er vorig jaar gebeurd is kan ik me Lewis’ keuze om als eerste de baan op te willen wel voorstellen.”

Foto: Hamilton in de achtervolging op Rosberg tijdens de Grand Prix van Monaco van 2014.