2014 was voor Nico Hülkenberg naar eigen zeggen zijn beste seizoen tot op heden. Hij schrijft zijn goede prestaties deels toe aan teamgenoot Sergio Pérez: ‘Want door hem moest ik het beste uit mezelf halen’.

Force India-coureur Hülkenberg sloot seizoen 2014 af op de negende plek in het WK, met 96 punten. Zowel qua klassering als score was het daarmee zijn meest succesvolle jaar, en hoewel de Duitser zich onlangs nog tegenover Auto, Motor und Sport liet ontvallen er van te balen ‘de honderd punten niet te hebben gehaald’, blikt hij in interview met Formula1.com ‘over het algemeen toch heel tevreden terug op 2014’.

Hoewel 2014 voor Hülkenberg en Force India wel heel duidelijk uit twee helften bestond, waarbij vooral in de eerste seizoenshelft veel punten en aansprekende resultaten gepakt werden, wist Hülkenberg toch ook in de tweede seizoenshelft nog wel wat puntjes bij elkaar te sprokkelen en in de slotrace – die dubbele punten waard was – met een knappe zesde plek zelfs in één klap nog zestien punten aan zijn totaal toe te voegen.

Wat Hülkenberg gedurende heel 2014 echter aanspoorde, was dat hij een harde dobber had aan teamgenoot Sergio Pérez: “Sergio is een hele sterke teamgenoot, maar dat is alleen maar goed want dat hielp me om het beste uit mezelf te halen”, benadrukt The Hulk.

“Sergio en ik hebben ook een zeer competitieve, maar gelukkig ook gezonde, relatie. We willen elkaar ontzettend graag verslaan, maar kunnen het goed genoeg met elkaar vinden om goed samen te werken en het team zo naar voren te brengen.”

In de vier seizoenen die hij heeft afgewerkt heeft Hülkenberg vier verschillende teamgenoten gehad. Voor hij Pérez naast zich had, werkte hij met Rubens Barrichello, Paul di Resta en Esteban Gutiérrez. Behalve Pérez springt vooral Barrichello eruit voor de coureur uit Emmerich: “Rubens was een lastige, maar ook zeer interessante teamgenoot om te hebben. Hij was heel snel en heeft me veel geleerd.”

Wisselen
Hülkenberg geeft verder nog aan dat hij er erg blij mee is dat hij er eind 2013 voor koos om Sauber te verlaten en terug te keren naar Force India, waar hij eerder in 2012 ook al voor had geracet. “Het ging er toen niet om dat ik per se weg wilde bij Sauber, maar er speelden veel verschillende factoren mee – zoals de komst van de nieuwe motoren – en ik had simpelweg een beter gevoel bij Force India.”

“Met de wetenschap van nu had ik dit team eind 2012 ook niet moeten verlaten om in 2013 naar Sauber te gaan”, erkent hij nu. Hülkenberg zegt echter verder geen spijt zegt te hebben van de beslissingen die hij heeft gemaakt. De nummer negen van 2014 is er bovendien heel happy mee dat hij terug is bij Force India en dat het team en hij ook in 2015 samen verder gaan, zoals hij eerder al aangaf. Ook Pérez rijdt in 2015 weer voor Force India.