Nico Hülkenberg heeft zich met P7 in Abu Dhabi van de tiende plek in het WK verzekerd. Doel bereikt voor de Duitser, maar Sergio Pérez deed het beter: hij finishte de race als vijfde en als negende in het WK.

Voor Pérez stond al zo goed als vast dat hij bij de eerste tien in het WK zou eindigen, tenzij er in de race in Abu Dhabi hele rare dingen zouden gebeuren. Dat was niet het geval, waardoor hij zijn vierde startplek in de vijfde plaats aan de finish wist om te zetten. Teamgenoot Hülkenberg moest met de hete adem van Romain Grosjean en Max Verstappen in zijn nek nog wel echt werk maken van het veiligstellen van een toptienklassering, wat dus gelukt is.

Hülkenberg begon de race als zevende en finishte daar ook. “Het was echter geen makkelijke wedstrijd”, vertelt de Duitser van Force India. “Mijn start was goed. Iedereen koos de binnenlijn, dus ik besloot buitenom te gaan. Het was een stoutmoedige actie, waardoor ik een aantal plekken wist te winnen. Ik had daarna helaas veel last van onderstuur, vooral tijdens de eerste twee stints.”

Van de vijfde plek zakte The Hulk dus ook wat terug, maar in zijn laatste stint – ‘waarin het beter ging’ – werkte hij zich weer op naar P7. “Ik had toen ook een goed ritme te pakken, wat belangrijk was om deze plek vast te houden en dit goede resultaat te behalen.”

“Over het algemeen was het ook een goed jaar voor het team, al was het voor mij persoonlijk niet m’n beste seizoen”, geeft de coureur uit Emmerich toe. “Ik heb echter wel kunnen leren van de mindere momenten, waardoor ik sterker terug ben gekomen. Ik verheug me nu ook al op 2016.”

Voor Pérez was 2015 naar eigen zeggen zijn beste jaar in de Formule 1, dat hij afsloot met een sterke race. “Ik ben erg tevreden over dit weekend. We hebben onze best gedaan om de vierde plek vast te houden en Sebastian Vettel voor te blijven, maar hij was op het eind te snel op de zachte banden.”

“Gelukkig had ik aan het eind van de race nog wel genoeg in het vat om Daniel Ricciardo af te houden. Hij kwam nog dichtbij, omdat ik eerder hard had gepusht om een gat te slaan naar Vettel voor tijdens de pitstops. Vijfde was vandaag denk ik het maximale, dus we mogen hier trots op zijn.”