Er staat geen maat op Nico Rosberg. Hij pakt op het Yas Marina Circuit zijn zesde opeenvolgende pole position. Lewis Hamilton start naast hem op P2. Max Verstappen strandt in Q2 op de elfde plaats.

Op het moment dat de laatste zonnestralen het circuit nog verlichten en Q1 van staart gaat, staan beide Red Bulls al klaar aan het eind van de pits. Daniel Ricciardo opent het bal met een 1.43,401. Lewis Hamilton is de eerste die daar onderdoor duikt. Dat doet hij in tegenstelling tot Ricciardo op de superzachte banden: 1.40,974. Nico Rosberg sluit aan op een dikke tiende van een seconde. Het tweetal houdt het na één run voor gezien. Ze gaan als nummers één en twee door naar Q2.

Max Verstappen kwalificeert zich met de twaalfde tijd eveneens comfortabel voor Q2. Datzelfde kan niet worden gezegd van Merhi, Stevens, Ericsson, Alonso – de Spanjaard rijdt lek – en verrassend genoeg Sebastian Vettel. De Duitser in dienst van Ferrari lijkt een belangrijke uitdager van de Mercedessen te kunnen zijn, maar hij breekt zijn laatste snelle ronde af. Het team denkt dat de eerste run snel genoeg was. Niet dus. De verrassend sterke Jenson Button is één van de coureurs die hem in de slotfase naar een plek buiten de top vijftien helpen.

Q2
Het Mercedes-tweetal doet in Q2 wat het in de eerste kwalificatiesessie ook al deed. Hamilton en Rosberg gaan naar buiten, zetten een tijd en houden het voor gezien, wetende dat niemand aan hun tijden komt. Kimi Räikkönen komt op acht tienden van een seconde nog het dichtst in de buurt, maar van echt aanhaken is geen sprake.

Max Verstappen meldt zich na zijn eerste run op de achtste plaats. Daarmee is hij allesbehalve zeker van een startbewijs voor Q3 en dus moet hij nog een keer naar buiten. Hij wordt in de slotfase nipt uit de top tien getikt door teamgenoot Carlos Sainz. Verstappen komt luttele seconden later over de streep, maar komt 0,039 seconden tekort op de Spanjaard. Daarmee strandt hij in Q2, samen met Button, Maldonado, Nasr en de met hydraulische problemen kampende Romain Grosjean.

Q3
Sergio Pérez laat aan het begin van de laatste sessie zien dat zijn prima klasseringen dit weekend geen toevalstreffers waren. Hij zet een snelle tijd op de klokken, waarna Lewis Hamilton die weliswaar verbetert, maar het verschil van minder dan twee tienden zegt misschien meer over het optreden van Pérez dan dat van Hamilton. Nico Rosberg duikt op zijn beurt weer onder de tijd van Hamilton en zet de voorlopige pole position tijd op 1.40,738.

Hamilton scherpt met zijn tweede run de snelste tijd van Rosberg met een tiende aan. De Duitser is zelf echter ook met een verbetering van zijn eigen tijd bezig en knalt met een verschil van 0,377 seconde onder de tijd van Hamilton. Kimi Räikkönen verwijst Sergio Pérez terug naar P4. Daarachter sluiten Ricciardo en Bottas aan, gevolgd door Hülkenberg, Massa, Kvyat en Carlos Sainz.