Graeme Lowdon verwacht dat het Haas F1 Team in 2016 meteen om de punten kan strijden. Volgens de Manor-teambaas hebben debuterende Formule 1-teams het makkelijker dan vroeger.

“Ik denk dat ze zo goed als meteen punten zullen pakken”, zegt Lowdon tegen Sky Sports. “Hun auto is extreem goed ontwikkeld. Vooral omdat ze allerlei technologie gewoon elders konden kopen, hebben ze straks een heel goed pakket.”

Lowdon doelt op de vernieuwende aanpak van Haas F1. De Amerikaanse renstal bouwt zijn eigen chassis, maar bestelt verder zo’n beetje alle onderdelen bij Ferrari. Haas heeft een samenwerkingscontract met de Italiaanse formatie.

Lowdon legt uit dat zo’n constructie nog niet toegestaan was toen zijn eigen team in 2010 debuteerde. Net zoals Haas het debuut een jaar uitstellen om extra voorbereidingstijd te winnen, zat er voor het toen nog Virgin Racing geheten team ook niet in.

Makkelijker

“Het was behoorlijk lastig om de Formule 1 in te gaan als nieuwe constructeur, maar je kunt stellen dat het nu een stuk makkelijker geworden is”, meent Lowdon. “Anders dan wij destijds hoeft Haas zich nu nog niet aan de regels te houden. Dus ze kunnen van iedereen onderdelen kopen, en zo veel testen in de windtunnel als ze maar willen.”

Verongelijkt is Lowdon er niet onder. “Voor ons is het jammer, omdat er bij ons andere omstandigheden golden. Maar voor de sport is het goed”, aldus de Brit. “Als je klaagt dat het te moeilijk was om een team te beginnen, mag je bovendien niet zeuren als het voor andere mensen makkelijker wordt gemaakt.”