Met een schaarste aan racezitjes in de Formule 1 en een GP2-titel geen garantie meer voor promotie, staat GP2-kampioen Jolyon Palmer open voor een reserverol. Bijvoorbeeld bij Force India.

Dat Palmer dinsdag tijdens de test in Abu Dhabi uitkwam voor Force India zal dan ook geen toeval geweest zijn. De GP2-kampioen van 2014 kwam – na motorproblemen in de ochtend – tot 39 ronden en een vierde tijd achter het stuur van Force India’s VJM07.

Bij Force India zijn echter geen racezitjes meer vrij, hetgeen geldt voor het merendeel van de tien teams die in Abu Dhabi aanwezig zijn. Alleen McLaren, Toro Rosso en Caterham hebben namelijk stoeltjes in de aanbieding.

Bij McLaren is Palmer echter totaal niet in beeld en ook op Toro Rosso hoeft de Brit niet te rekenen. Bij Caterham liggen eventueel kansen, al is dat afhankelijk van of het team een nieuwe koper vindt en de winter overleeft, hetgeen niet anders is voor het niet in Abu Dhabi aanwezige Marussia/Manor.

Een reserverol is daardoor zeker een optie, bevestigt Palmer desgevraagd in interview met Autosport: “We overwegen nog altijd meerdere opties, maar ergens als test- en reservecoureur aan de slag gaan is er inderdaad één van.”

“Wel zou ik dat alleen doen bij een team dat je ook echt geregeld de gelegenheid geeft om te rijden. Er zijn immers een aantal teams die je amper tijd achter het stuur geven, maar Force India is wél een formatie die jonge coureurs kansen geeft”, stipt Palmer aan.

“Force India heeft bijvoorbeeld Paul di Resta en Jules Bianchi geholpen promotie naar racezitjes te maken door ze uitgebreide testprogramma’s met veel deelnames aan vrije trainingen te geven. Een reserverol bij Force India met een soortgelijke invulling zou daarom een goede optie voor me zijn.”