Romain Grosjeans laatste kwalificatie in dienst van Lotus kwam tot een voortijdig einde. De Fransman start zondag daarom als vijftiende. Pastor Maldonado verzekerde zich van de dertiende startplek.

Grosjean, die volgend jaar voor nieuwkomer Haas F1 uitkomt, omschrijft zijn sessie als ‘frustrerend’, want nadat hij in Q1 nog bij de eerste tien zat, gaf zijn versnellingsbak gedurende Q2 de geest. Ondanks dat, probeert de Fransman het van de zonnige kant te bekijken: “Het is het eind van het jaar en mijn versnellingsbak is volgens mij al drie keer de wereld rond geweest! Ik heb het team verder gevraagd alles morgen in de aanvalsstand te zetten, want ik wil er alles aan doen om zo goed mogelijk te scoren!”

In tegenstelling tot de Lotus E23 van Grosjean, haalde die van Maldonado het einde van Q2 wel. Daarmee was de koek ook op voor de Venezolaan, want met zijn dertiende tijd zat meedoen aan Q3 er niet in. “We hadden er vooraf echter rekening mee gehouden dat het een lastige kwalificatie voor ons zou worden, dus dertiende is zo slecht nog niet”, meent hij.

Hoewel Maldonado de formatie uit Enstone trouw blijft in 2016, wil ook hij het seizoen uiteraard mooi afsluiten. Heel eenvoudig zal dan niet worden, denkt hij: “Want downforce is hier heel belangrijk en op dat gebied schieten we in deze fase van het jaar te kort.”