Afgelopen week ontstond er onder de Formule 1-coureurs, en dan met name bij Felipe Massa, onvrede over de bandencompounds die Pirelli heeft geselecteerd voor de Grand Prix van Brazilië. De bandenfabrikant is nu overstag gegaan.

Waar de Italiaanse rubberfirma eerst de twee hardste bandentypes mee zou nemen, is de keus nu toch gevallen op de mediums en de softs. “We hebben altijd gezegd dat we open zouden staan voor een verandering, als dat nodig zou zijn”, zegt Pirelli-racebaas Paul Hembery.

Dat de verandering nodig bleek, ligt aan de nieuwe asfaltlaag die onlangs op het circuit in São Paulo werd aangebracht. “Een nieuwe asfaltlaag is normaal alleen maar vriendelijker voor de banden. En staan we straks op de hardste banden, terwijl het misschien ook nog koud en nat zal zijn”, liet Felipe Massa al weten.

Hembery vond kritiek van Massa eerst nog “een beetje vreemd”, maar nu ziet hij wel in wat de Williams-coureur bedoelde. “We hebben nog eens een analyse losgelaten op de werking van het nieuwe asfalt op de banden, en we schatten dat de kans op een heel hete baan – met de bijbehorende hoge slijtage – klein is. Dus hebben we, met unanieme instemming van alle teams, besloten zachtere banden mee te brengen.”