Dat Red Bull overweegt zich terug te trekken uit de Formule 1 komt niet alleen omdat het sportief in een dip zit, vergeleken met de eerdere kampioenschapsjaren. “We zijn geen slechte verliezers.”

Dat verklaart Red Bull-topman Helmut Marko in gesprek met de Duitse krant Die Welt, waarin de Oostenrijker uitweidt over de twijfels die bij Red Bull zijn ontstaan over haar commitment aan de Formule 1. “Het is niet zo dat we alleen vanwege onze huidige resultaten vraagtekens zetten bij onze toekomst in de Formule 1. Het ligt veel ingewikkelder dan dat. We maken ons namelijk ook grote zorgen over welke kant de sport opgaat.”

“We zijn geen slechte verliezers”, benadrukt Marko. “Wij constateren gewoon dat er steeds minder interesse is voor de Formule 1. De tribunes zijn steeds minder vol en de kijkcijfers dalen. Wij vrezen dat de sport niet meer de aantrekkingskracht heeft dan toe we onze entree maakten”, verkondigt het kopstuk van de energiedrankfabrikant die in 2005 het team van Jaguar overnam en daarna in 2006 ook ‘B-Team’ Toro Rosso op de grid bracht.

Ondanks de behoorlijk radicale voorstellen waar de F1 Strategy Group over nadenkt, is de kans volgens Marko klein dat er op korte termijn veel gaat veranderen en de sport de kant op gaat die Red Bull voor ogen heeft: “We wachten maar af wat eruit komt. Meer kunnen we niet doen, behalve hopen dat de grote bazen (de FIA en FOM, red.) de juiste beslissingen nemen.”

“Vooralsnog is er echter weinig concreets uit alle bijeenkomsten gekomen”, besluit Marko. Die laatste opmerking lijkt wat opmerkelijk gezien de plannen die de Strategy Group – waar Red Bull ook zitting in heeft – vorige week presenteerde, maar feit is dat die voorstellen allemaal nog officieel onderzocht en goedgekeurd moeten worden.