Renault heeft bij monde van Cyril Abiteboul haar meest duidelijke hint tot op heden gegeven dat een breuk met Red Bull niet onlogisch is, al vindt deze volgens de Fransman pas na 2016 plaats.

Over de toekomst van Renault en haar relatie met Red Bull wordt al lange tijd gespeculeerd. Het kritische Red Bull heeft herhaaldelijk op een (voortijdige) breuk aangestuurd, terwijl Renault altijd heeft gesteld het tot en met eind 2016 doorlopende contract in ieder geval te respecteren.

In gesprek met Motorsport.com doet Cyril Abiteboul, de managing director van Renault F1, dat nu weer, al erkent hij dat Red Bull en Renault verschillende toekomstpaden volgen. “We willen doorgaan in de Formule 1”, benadrukt hij allereerst, geruchten over een vertrek weerleggend. “Daar werken we aan, maar we kijken daarbij al verder, naar 2017. Wij denken aan de lange termijn, maar dat zal Red Bull niet tevreden stellen.”

Voor Renault kan 2016 dus wel eens een tussenjaar worden. “De oplossingen voor onze problemen zijn meer op 2017 gericht dan op 2016 en wij willen onze kansen voor 2017 niet in gevaar brengen door in 2016 halsoverkop met allerhande tussenoplossingen te komen.”

“Dat wij deze benadering hebben, maakt het moeilijk om op één lijn te zitten met Red Bull”, erkent Abiteboul. “Zij zijn nog niet zo lang in deze sport actief en kijken er eerder als sponsor tegenaan dan als constructeur, wat betekent dat ze liever vandaag dan morgen succesvol willen zijn. Ik kan dat goed begrijpen, maar wij hebben dus een andere uitgangspositie.”

Wat de Renault-topman daarbij ook benadrukt is dat het voortzetten van de relatie met Red Bull onder de huidige voorwaarden geen optie is. “We halen op het moment zowel financieel als qua publiciteit niet genoeg uit ons Formule 1-programma. Dat willen we voor de toekomst veranderen.”

“Ongeacht wat we besluiten te doen, is het essentieel dat we binnen de relaties die we in de Formule 1 hebben of aangaan veel meer controle krijgen en de risico’s kunnen delen”, zegt Abiteboul, die daarmee ogenschijnlijk verwijst naar het gerucht dat Renault het team van Lotus wil overnemen, al is ook het beginnen van een compleet eigen renstal naar verluidt nog altijd een optie.

Renault is al enige tijd bezig met het afwegen van haar mogelijkheden, waarbij ook stoppen niet helemaal is uitgesloten. De verwachting is dat ceo Carlos Ghosn spoedig de knoop doorhakt. Volgens Bernie Ecclestone, de grote commerciële baas van de Formule 1, gebeurt dat zelfs nog deze week