Het afgelopen Grand Prix-seizoen was voor vijf coureurs hun debuutjaar in de Formule 1. Wij leggen ze langs de meetlat. Vandaag: Jules Bianchi.

Geen punt gescoord en toch uitgeroepen tot ‘rookie van het jaar’ bij de prestigieuze Autosport Awards. Jules Bianchi is erin geslaagd met inferieur materiaal toch een goede indruk achter te laten. Vooral aan het begin van het seizoen doet hij van zich spreken.

Goede start
Terwijl Caterham nog even wacht met grote updates tot de Grand Prix van Spanje en zich al vroeg richt op 2014 richt, begint Marussia wel met een flink verbeterde auto aan het seizoen. Het stelt Bianchi in staat het achterhoedegevecht te winnen in de eerste races. Na een vijftiende plaats in de openingsrace, komt hij in Maleisië als dertiende over de streep. Dat blijkt aan het eind van het seizoen voldoende om de tiende plaats in het constructeurskampioenschap zeker te stellen voor Marussia. Ook al is Caterham tegen die tijd een stuk sneller dan de Marussia’s.

Gaandeweg het seizoen wordt het voor Bianchi steeds lastiger om zich te onderscheiden. “Andere teams hebben zich meer weten te verbeteren dan wij”, verklaart hij. “Dat maakt het voor ons moeilijker om op te vallen. Ik doe nog steeds hetzelfde en ben misschien zelfs wel beter geworden.”

Geen promotie
Hoewel hij kan terugkijken op een prima debuutseizoen en daar ook erkenning voor krijgt, levert het hem geen promotie op. Ook in 2014 rijdt Bianchi nog bij Marussia. “Daar ben ik erg blij mee”, stelt hij. “Dit is voor mij de ideale omgeving om mijn Formule 1-loopbaan te beginnen. Ik voelde me er direct thuis en ik kijk ernaar uit met dit team aan een nieuw tijdperk te beginnen. Volgend jaar veranderen de reglementen en met alles wat we dit jaar hebben geleerd, verwacht ik dat we er dan een stuk sterker voor staan.”

Bianchi is bovendien allang blij überhaupt deel uit te maken van het startveld in de Formule 1. Hij weet maar al te goed hoe onvoorspelbaar de rijdersmarkt kan verlopen. Vorig jaar leek hij nog buiten de boot te vallen nadat Force India de voorkeur gaf aan Adrian Sutil boven hem. Omdat de sponsoren van Luiz Razia hun verplichtingen niet konden nakomen, kreeg Bianchi alsnog een kans bij Marussia. En die heeft hij met beide handen aangegrepen.

Het debuutseizoen van Jules Bianchi in cijfers:

Aantal races: 19
WK-punten: 0
Beste kwalificatie: 15e
Beste klassering: 13e
Kwalificatieduel met teamgenoot:  Bianchi 17 – Chilton 2
Ons eindcijfer: 6,58