Force India-coureurs Sergio Pérez en Nico Hülkenberg en Lotus-rijder Pastor Maldonado zijn na afloop van de Grand Prix van Maleisië door de FIA op de vingers getikt. Het drietal krijgt strafpunten toegevoegd aan hun superlicentie.

Pérez en Hülkenberg waren op het Sepang International Circuit beide betrokken bij een aanrijding. Pérez tikte Romain Grosjean achterstevoren in bocht twaalf, terwijl Hülkenberg in de tweede bocht hetzelfde deed bij Daniil Kvyat. Het Force India-duo werd daarvoor nog tijdens de race al bestraft met een stop-and-go-penalty van 10 seconden, maar daarmee neemt de FIA dus nog geen genoegen.

De coureurs krijgen er allebei twee strafpunten bij op hun superlicentie. Het zijn voor Hülkenberg de eerste strafpunten in de afgelopen twaalf maanden; Pérez’ totaal staat op drie. Voorlopig hoeven de bestraften zich nog geen zorgen te maken, want pas bij twaalf strafpunten in evenzoveel maanden volgt een schorsing van één race.

Maldonado

Iets spannender wordt het voor Maldonado, die Maleisië verlaat met drie extra strafpunten aan zijn racebroek. De Venezolaan ging in de fout door achter de safety car niet voldoende snelheid terug te nemen. Hij heeft in het voorbije jaar bij elkaar acht strafpunten verzameld.

De laatste coureur die geschorst werd – zij het op een moment dat het ‘puntenrijbewijs’ nog niet was ingevoerd – was Romain Grosjean, die in 2012 een wedstrijd langs de kant moest blijven nadat hij op Spa een spectaculaire startcrash had veroorzaakt.