De Formule 1-teams lopen niet bepaald warm voor het gebrek aan een lange zomerpauze op de voorlopige racekalender voor 2016 en willen deze graag alsnog inroosteren.

In de Formule 1 is het momenteel zomerpauze, wat betekent dat er vier weken tussen de vorige en volgende race zit. Hierdoor zijn er drie volledig vrije weken, waarin elk team gedurende een onafgebroken periode van twee weken ook daadwerkelijk het werk moet neerleggen.

De zomerpauze is in deze vorm al jaren een traditie in de Formule 1, maar de grote commerciële baas Bernie Ecclestone heeft een kalender voor 2016 opgesteld die een recordaantal van 21 Grands Prix telt en heeft daarbij een zomerpauze ingeroosterd die een week korter is dan normaal.

Voor de teams betekent dit dat er – vanwege het heen en weer reizen naar races – slechts twee volledig vrije zomerweken zijn, wat betekent dat de zogenaamde shutdown van de fabriek vermoedelijk ook ingekort moet worden om deze in die periode in te passen.

Als het aan Red Bull-teambaas Christian Horner ligt, wordt er dan ook nog eens goed over de kalender en zomerpauze voor 2016 nagedacht: “Want ik denk dat het belangrijk is dat er wel echt een zomerstop is, aangezien het schema al zo zwaar is”, vertelt hij aan Motorsport.com.

Horner denkt daarbij ‘niet alleen aan het raceteam, maar ook de mensen op de fabriek, de media en iedereen die logistiek werkt doet in de Formule 1’. “We hebben dit dan ook bij Bernie neergelegd”, zegt Horner, die niet uitsluit dat de kalender nog wordt aangepast: “Want dat gebeurt wel vaker.”

Ecclestone zelf geeft aan Motorsport.com aan dat hij op het moment niet denkt dat er nog iets aan de kalender verandert, maar volgens McLarens racing director Eric Boullier wordt er desondanks wel degelijk gesproken over het inpassen van een zomerpauze zoals de sport die nu ook kent.

“Ik denk dat we later in het jaar pas weten hoe de kalender er definitief uitziet”, spreekt Boullier, terwijl ook Claire Williams – adjunct teambaas van het team van Williams – aangeeft dat ze het er (nog) niet met Ecclestone over heeft gehad, maar ook graag een langere zomerpauze zou zien.

“Het seizoen is lang en zwaar. Iedereen werkt hard en geeft er veel voor op om te gaan racen. Dat het personeel twee weekjes vrij krijgt om met hun families door te brengen en een enigszins normaal leven te leiden, is dus heel belangrijk”, aldus Williams.

De volledige voorlopige racekalender voor 2016: 

3 april Australië
10 april China
24 april Bahrein
1 mei Rusland
15 mei Spanje
29 mei Monaco
12 juni Canada
26 juni Engeland
3 juli Oostenrijk
17 juli Europa/Baku
31 juli Duitsland
7 augustus Hongarije
28 augustus België
4 september Italië
18 september Singapore
25 september Maleisië
9 oktober Japan
23 oktober Amerika
30 oktober Mexico
13 november Brazilië
27 november Abu Dhabi