Max Verstappen maakt dit seizoen mogelijk geen gebruik meer van de opgevoerde motor die Renault in Amerika zal introduceren. Franz Tost, zijn teambaas bij Toro Rosso, twijfelt over de inzet van de krachtbron.

Renault is al even bezig aan de krachtigere motor, maar heeft de introductie ervan een paar keer uitgesteld. Nu komt de zogeheten ‘D-Spec’-krachtbron dus bij de race in Austin, waarna er nog slechts drie races op het programma staan. En dat terwijl Verstappens team Toro Rosso door de motorwissels in Monza in principe genoeg motoren heeft om het seizoen zonder gridstraffen af te maken.

Het komt er volgens Tost dus op aan of de toename in motorvermogen groot genoeg is. “Het ding moet natuurlijk wel sneller zijn, want anders heeft het geen zin”, zegt de Oostenrijker tegen Formule 1-verslaggever Adam Cooper. “We weten nu nog niet genoeg over de D-Spec, dus we zullen zien.”

Wat niet wil zeggen dat Tost de nieuwe Renault bij voorbaat afschrijft: “Als de motor veel beter is, dan incasseren we gewoon nog een straf. We moeten voor de lange rechte stukken in Mexico en Brazilië immers de snelst mogelijke motor hebben.”

Horner twijfelt ook

Tosts collega-teambaas Christian Horner van Red Bull staat voor hetzelfde dilemma. “Het is mogelijk dat we de update niet gebruiken”, vertelt hij aan Cooper. Ook Horner weet nog niet of de motor goed genoeg is om de zoveelste gridstraf op de koop toe te nemen.

Het lijkt erop dat Daniel Ricciardo in elk geval met de geüpdatete Renault zal racen , omdat één van de verse krachtbronnen die hij in Monza tot zijn beschikking had, direct de geest gaf. De Australiër moet dus hoogstwaarschijnlijk nog een keer van motor wisselen. “Als de D-Spec betrouwbaar is, gaat hij die gebruiken”, aldus Horner.

De Brit vertrouwt er maar op dat de herziene Renault inderdaad betrouwbaar zal zijn. “Ze doen hard hun best om het voor elkaar te krijgen”, zegt Horner, die uiteraard niet gelukkig is met de situatie. “Het is hartstikke frustrerend. Maar we moeten het er maar mee doen. We bekijken het race voor race.”