Sebastian Vettel is van mening dat zijn derde plaats meer dan verdiend is. De Duitser reed een onzichtbare race, maar benutte de late regenval in zijn voordeel om zich alsnog een plekje op het ereschavot toe te eigenen.

Sebastian Vettel koos er evenals als Lewis Hamilton voor een ronde eerder dan veel concurrenten te wisselen naar intermediates, een beslissing die de Duitser geen windeieren legde. Hij ging beide Williamsen voorbij en mocht ogenblikken later naast Lewis Hamilton en Nico Rosberg plaatsnemen op het podium. En daar stond hij niet onterecht, meent de Duitser zelf.

De suggestie dat Vettel de derde plaats te danken heeft aan een heel vroeg kerstcadeautje, wijst hij dan ook resoluut van de hand. “Het was niet de kerstman die mij naar binnen riep, het was onze eigen beslissing. Heel veel mensen maakten de verkeerde keuzes, wij niet, en dus hebben we die derde plaats verdiend.”

Vettel geeft te kennen dat het zijn eigen idee was om na slechts een paar druppels binnen te komen: “Het was heel moeilijk om een dergelijke beslissing op dat moment te nemen, aangezien niemand tot dan toe had aangetoond dat het de juiste keuze was. Ik hield de wolken echter nauwkeurig in de gaten, en bij het uitkomen van Chapel nam de regenval toe. Dat was voor mij hét moment om naar binnen te gaan.”

Dat Vettel zijn derde plaats eerlijk verdiend meent te hebben, neemt niet weg dat hij weet dat Ferrari dit weekend bepaald niet sterk was: “Het was zeker geen goed weekend voor ons. We hadden verwacht sterker te zijn, maar Williams heeft ons op zowel de zaterdag als de zondag verrast. Ik denk niet dat wij achterop zijn geraakt, maar dat we gewoon niet de juiste noten hebben weten te raken dit weekend.”

Räikkönen
Teamgenoot Kimi Räikkönen probeerde eerder in de race eenzelfde truc uit te halen, maar de Fin wisselde naar intermediates op het moment dat de baan daar nog niet nat genoeg voor was: “Ik dacht dat het zou blijven regenen, maar uiteindelijk reed ik een ronde of vier te vroeg op die banden”, aldus the Iceman. “Het was een verkeerde gok, maar we hebben het in ieder geval geprobeerd.”

Vóór de regen reed ook al Räikkönen een weinig opvallende race. De Ferrari-coureur zat naar eigen zeggen vast achter Nico Hülkenberg. “We waren sneller dan Hülkenberg, maar we kwamen topsnelheid te kort op de rechte stukken, waardoor inhalen vrijwel onmogelijk was. Afgezien daarvan deed de auto het eigenlijk prima.”