Sebastian Vettel weet hoe het is om in Monza, de thuishaven van Ferrari, te winnen. Toen hij dat voor het laatst deed, als Red Bull-coureur, werd hij echter uitgejouwd. Vettel vertrouwt er nu als Ferrari-coureur echter op steun van de tifosi te krijgen en verheugt zich daar ook op.

Vettel heeft al drie keer gewonnen op Monza. De eerste keer, in 2008, was met een Toro Rosso met Ferrari-motor. Het was de eerste zege voor de Duitser, en een mooi verhaal van hoe een jong talent met de auto van een klein (quasi-)Italiaans team met een Italiaanse motor triomfeerde.

Sindsdien pakte Vettel nog twee zeges op Monza, in 2011 en 2013, met een Red Bull – Renault. De coureur uit Heppenheim was inmiddels al wereldkampioen en vocht in beide gevallen opnieuw om de titel met onder meer Ferrari-coureur Fernando Alonso, wat hem minder populair maakte.

“Ik herinner me nog dat de toeschouwers helemaal gek worden toen ik in 2008 won”, vertelt Vettel aan Motorsport-Total. “Het deed me goed dat ze mijn prestatie van toen op waarde wisten te schatten en blij waren dat een Italiaans team won met een Ferrari-motor in haar auto.”

“In 2011 won ik wederom. Ik was toen net zo blij met de zege als in 2008, maar werd op het podium uitgejoeld. Toen werd me duidelijk dat het veel verschil maakt voor welk team je wint. Ik verheug me er dan ook op dat ik dit keer op de steun van de tifosi kan rekenen”, vertelt de Ferrari-rijder.

Ferrari-tijdperk
Vettel is inmiddels negen maanden Ferrari-coureur en vertelt dat het nog altijd bijzonder voelt om voor de Scuderia te mogen racen. “Ik ervaar het als een grote eer. Bij Ferrari tekenen en voor het eerst een rode overall dragen, waren ook echt dromen die in vervulling gingen.”

Een volgende droom voor Vettel is om samen met Ferrari kampioen worden, net als zijn grote voorbeeld en jeugdheld Michael Schumacher. Vettels landgenoot en voorganger bij de Scuderia wist een recordaantal van vijf keer kampioen te worden met de formatie uit Maranello.

“Michaels geest waart hier nog rond. Iedereen hier weet nog wat hij met Ferrari heeft bereikt. Je voelt zijn aanwezigheid echt nog, net als die van andere Ferrari-legendes”, zo heeft Vettel inmiddels ervaren.

“Het is voor mij echter geen kwestie van proberen in Michaels voetsporen te treden. Die zijn immers heel groot, en ik heb maar maatje 41”, grapt Vettel, die zijn eigen voetsporen wil achterlaten bij Ferrari: “Ik hoop dat er daarmee na mijn vertrek ook een deel van mij achterblijft in Maranello.”