Bij het Red Bull kwalificatieduel tussen Ricciar­do en Vettel staat het na Monaco nu al 5-1 in het voordeel van Ricciardo. En weer moest Vet­tel zonodig door zijn teamleiding in bescherming worden genomen.

Vettels auto had ergens een mechanisch pijntje, waar­door hij zich niet comfor­tabel voelde en daarom helaas Ricciardo moest laten voor­gaan. Zo iets. Het gekke is: Ricciardo heeft nooit pijntjes. En hij voelt zich duide­lijk zéér comfortabel. Hij lacht zich ongetwijfeld de hele dag kapot en be­grijpt waarschijnlijk niet wat hem over­komt. Hoe had Ricci­ardo – en jij en ik – kun­nen bevroeden dat hij viervou­dig we­reldkam­pi­oen Vettel zo zou verne­de­ren? Want zo mag je het langzamer­hand wel noemen.

Dit werpt de vraag op, hoe goed Vettel eigenlijk zelfs was – of nog is. Ik bedoel: was het dan toch primair de genie van Adrian Newey, die voor al die successen zorgde? Ik heb in mijn jaarover­zichten in ‘For­mule 1’ altijd Newey als de ware wereld­kampioen neergezet, en niet zozeer Vettel. Niet dat hij alleen maar passa­gier was of zo. Maar Vettel is tijdens zijn car­rière altijd als zon­dagskind behan­deld. Hoe zal hij omgaan met de eerste autospor­tieve tegenslag in zijn leven?

Want hij weet ook: er komt een moment, waarop zijn team hem als passé gaat be­schouwen. Ik denk niet dat hij dat moment afwacht. Misschien zit hij volgend jaar wel in een heel andere auto – zodat het niet meer mogelijk is om hem met die Ricci­ardo te vergelijken. Je kan je aan­sluitend ook afvra­gen: hoe goed was Webber eigen­lijk. Of, om actueel te blij­ven, hoe goed is Verg­ne (vorig jaar niet heel veel langzamer dan Ricciardo en dit weekend de zevende startplek in Monaco). En hoe zit het dan met zijn Toro Rosso-teamgenoot Kvyat, de ande­re giga-ontdekking van het seizoen?

Ricciardo lijkt de grootste sensatie sinds Hamilton in 2007 te worden. Stel je voor dat Ricciardo, net als Ha­milton in 2007, in het beste team van het moment terecht zou zijn gekomen – wat Red Bull volgens de verwachtingen in 2014 ook had moeten zijn. Dan hadden we na de interne teamstrijd Alonso/Hamilt­on in 2007 nu die van Vettel/Ricci­ardo kunnen aanschouwen. Met de aantekening dat Ha­milton in 2007 nooit veel beter (maar ook niet slech­ter) dan Alonso was. Da’s nu wel anders. Als je vindt dat 2014 dankzij de Mercedes-dominantie niet meer span­nend is, ga dan hier eens op letten.