Voor Max Verstappen is er maar één ding in het leven: de Formule 1. Dat vertelt de Nederlander in een dubbelinterview van formula1.com tegen Bernie Ecclestone.

Verstappen debuteerde dit seizoen op 17-jarige leeftijd in de koningsklasse van de autosport. Hij werd zo met afstand de jongste Formule 1-coureur ooit. Dan F1-tycoon Ecclestone: de Brit loopt al sinds de jaren vijftig rond in de paddock, en wordt in oktober alweer 85.

Ecclestone, die zijn succesvolle zakencarrière ook al op jonge leeftijd begon, heeft met al zijn ervaring wel wat tips voor de jonge Verstappen. “Niet naar te veel mensen luisteren”, begint hij. “Je eigen doelen stellen, en alleen doen wat jij denkt dat goed voor je is. Zo heb ik het ook gedaan.” En last but not least: “Doe zuinig met je geld en gooi het niet over de balk.”

Dat is voor Verstappen geen nieuws. “Ik ben al zuinig. Ik heb al die jet set-gadgets niet nodig, want ik ben volledig geconcentreerd op mijn carrière.”

Mooie vrouw

Of dat betekent dat Verstappen liever uit eten zou gaan met Ecclestone dan met een knappe dame, wil de interviewer weten. “Honderd procent”, antwoordt de Limburger. “Van die dame kun je niet veel leren over de Formule 1. Maar van Bernie wel. Hij heeft deze sport opgebouwd en is één van de succesvolste zakenmensen ter wereld. Mijn loopbaan is belangrijker dan vrouwen. Ik krijg maar één kans, en die grijp ik.”

Ecclestone, die zelf in het verleden toch met de nodige schoonheden de maaltijd gebruikte, hoort het met een glimlach aan. “Wat een rationele jongeman!”

Snellere auto’s

Wanneer Verstappen wordt gevraagd of hij nog advies voor Ecclestone heeft, weet de tiener wel wat. “Kunt u niets doen om de auto’s weer wat sneller en luidruchtiger te maken?”

Het klinkt de bejaarde Formule 1-baas als muziek in de oren. “Wat een verrassing om dat van zo’n jong iemand te horen”, zegt Ecclestone. “Eerlijk: die motoren zijn het stomste wat de sport kon gebeuren. Met al die accu’s en hybride systemen is het geen Formule 1-motor meer. Al dat geklets vanaf de pitmuur moet ook stoppen. De coureurs moeten weer centraal staan. Maar ik beloof je dat dat gebeurt Max!”

“Dat zou geweldig zijn”, reageert Verstappen. “Al die technologie is zelfs voor jonge coureurs te veel. Het is nu twintig procent racen en tachtig procent techniek. Weet je hoe ik het soms ontwijk? Door het schermpje op mijn stuur uit te zetten! Ik wil op mijn instinct afgaan. Dat maakt een goede coureur een topcoureur.”