Zowel Sebastian Vettel als Kimi Räikkönen krijgt bij de GP van Amerika een gridstraf van tien plaatsen. Ferrari introduceert in Austin een update van de motor.

Het besluit vergroot de kans dat Lewis Hamilton al in Amerika wereldkampioen wordt. Als de Mercedes-coureur de race wint en Vettel eindigt niet als tweede, prolongeert Hamilton zijn titel in Austin.

Voor beide Ferrari-coureurs is het de vijfde nieuwe motor in 2015, waar er vier motoren zijn toegestaan zonder een gridstaf te krijgen. De vierde motor werd in Italië ingezet. Volgens Sebastian Vettel is het geen verrassing. “We hebben altijd al gepland om nog voor het einde van het seizoen een nieuwe power unit te introduceren. We kijken naar de langere termijn en dan is het beter om de verbeterder motor nog dit seizoen in te zetten. De kansen op de wereldtitel zijn heel klein.”

Renault

Het rivaliserende Renault neemt wel een nieuwe krachtbron mee naar Austin, waarvoor het volgens Motorsport elf van de twaalf tokens die het nog had, heeft gebruikt. Of Renault de motor gaat inzetten, staat echter nog niet vast. Die beslissing zal in overleg met Red Bull worden genomen.

Ongeacht hoe die beslissing uitvalt, kijkt Renault met vertrouwen vooruit naar het Amerikaanse raceweekend, vertelt topman Rémi Taffin: “Onze betrouwbaarheid is de laatste tijd prima en we voldoen qua performance grotendeels aan onze eigen verwachtingen. Als het weekend in Texas probleemloos verloopt, kunnen onze teams dus het potentieel van onze motor tonen, ongeacht welke specificatie dat is.”

Taffin bevestigt verder dat voor de verbeterde versie van de Renault-V6 vooral aan de verbrandingsmotor is gewerkt. “Als we de nieuwe specificatie inzetten, levert dat echter gridstraffen op, dus we zullen in overleg met Red Bull en Toro Rosso uitmaken of we dat willen of niet. We bevinden ons in een fase van het jaar waarin het scoren van punten cruciaal is, dus het is van de omstandigheden afhankelijk of we de nieuwe motor gaan gebruiken.”