De engineers van Sebastian Vettel hadden vandaag weinig te doen. De regerend wereldkampioen deed één run in het eerste deel van de kwalificatie en stapte toen uit. Daniel Ricciardo verzachtte het leed enigszins met zijn vijfde plaats.

“Ik ben best tevreden met de vijfde plaats”, zegt Ricciardo. “De derde plek moet morgen haalbaar zijn.” Daarvoor moet de Australiër dan nog wel de twee Williamsen van Valtteri Bottas en Felipe Massa voorbij. “Die zijn sneller op het rechte stuk, maar ik kan waarschijnlijk langer met mijn banden doen”, stelt Ricciardo. “Maar eens zien wat het grootste voordeel is. Ik start in elk geval aan de schone kant van de grid, dus misschien kan ik er bij de start al een pakken.”

Zijn teamgenoot Sebastian Vettel heeft bescheidener verwachtingen. Omdat Vettel dit weekend een nieuwe motor heeft gekregen, start hij de race vanuit de pitstraat. Het had dus weinig zin alles uit de kast te rijden in een kwalificatie die toch nergens voor telt, maar de Duitser moest voor de goede orde wel even een tijd neerzetten. Dat deed hij, de zeventiende om precies te zijn.

“Het wordt een lange race”, zegt Vettel, die het hele weekend in de achterhoede heeft gebivakkeerd. “Ik weet niet precies waar ik sta ten opzichte van de anderen, maar bij de lange runs in de trainingen zag het er redelijk goed uit. De zevende plaats zou een mooi resultaat zijn.”

Volgens Christian Horner, teambaas van Red Bull, wilde het team zo min mogelijk overbodige kilometers maken om te voorkomen dat Vettel in de komende drie races nog eens met motorproblemen te maken krijgt. Vettel heeft door de absentie van Marussia en Caterham wel vier auto’s minder om in te halen. “Maar het zal een lange race worden”, voorspelt Vettel.