Fernando Alonso heeft het hoofd ‘een beetje’ laten hangen tijdens het afgelopen Formule 1-seizoen. Dat is de mening van Bernie Ecclestone, die daarom ook een beetje teleurgesteld is in de Ferrari-kopman.

Ecclestone verkondigt bovenstaande in het voorwoord van de Official Formula 1 Season Review 2013. “Ik ben een beetje teleurgesteld in Fernando, want ik ben een groot fan van hem en van Ferrari, maar ik had de indruk dat hij het een beetje opgaf”, schrijft Ecclestone – die stelt dat dit er ‘bewijs van was dat Alonso op zoek was naar een ander team’ – in het boek.

Waarom Alonso’s team Ferrari niet competitief genoeg was gedurende 2013, is voor Ecclestone een raadsel. “Ik heb geen idee of het door Fernando komt of doordat de mensen die het team runnen hun werk niet goed doen.”

De pennenvrucht van Ecclestone komt niet zomaar uit het niets: de commerciële uitbater van de Formule 1 liet zich eerder al ontvallen de indruk te hebben dat Alonso – om wiens relatie met Ferrari afgelopen seizoen veel te doen is geweest – motivatie verliest als een team hem niet van een goede auto kan voorzien.

Vettel & Räikkönen
Wie wel op mooie woorden in het voorwoord van Ecclestone kan rekenen, is viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel. “Hij is misschien wel de beste van alle coureurs die ik persoonlijk heb gekend”, stelt de Engelsman.

Ook Kimi Räikkönen, die in 2013 tot twee races voor het eind van het seizoen voor Lotus reed, krijgt een schriftelijk schouderklopje van Ecclestone: “Gezien het materiaal waar hij over beschikte, was hij dit jaar een uitblinker”, schrijft Ecclestone, die daar – vermoedelijk enigszins plagerig – aan toevoegt dat hij denkt dat Räikkönen ‘zo gemotiveerd was omdat hij hoop koesterde betaald te worden’.

Dat Räikkönen in 2014 naar Ferrari gaat en aldaar de teamgenoot wordt van Alonso, noemt Ecclestone tot slot een positieve ontwikkeling. “Dat is goed voor de sport, en het is uiteraard ook goed voor het team hem erbij te hebben. Kimi is super, een echte racer.”