Red Bull-adviseur Helmut Marko snapt niet hoe de concurrentie van de Oostenrijkse renstal zulke hoge bedragen kan bieden aan Red Bull-personeelsleden. Het team heeft al een tijdje last van een leegloop. Een belangrijke reden daarvoor is dat Red Bull niet hetzelfde salaris kan bieden als hun rivaliserende teams.  

Red Bull ziet steeds meer medewerkers naar de concurrentie vertrekken. Zo verruilt topontwerper Adrian Newey de Oostenrijkse renstal voor Aston Martin en wordt Jonathan Wheatley de nieuwe Audi-teambaas. Helmut Marko zet zijn vraagtekens bij de financiële middelen die andere teams inzetten om personeel weg te kapen.

LEES OOK: Red Bull ziet leegloop als ‘natuurlijk’ proces: ‘Belangrijkste is dat we Verstappen houden’

“Natuurlijk, als je drie jaar op rij wint en zo dominant bent in 2023, worden je teamleden begeerd door andere teams”, zegt Marko in gesprek met ORF. De adviseur onthult dat sommige teams zelfs aanbieden om het salaris te “verdubbelen” van Red Bull-personeelsleden.

“Wat me verbaast zijn de bedragen die worden geboden. We worstelen altijd met de budgetlimiet, er zijn beperkingen aan de financiële kant”, legt Marko uit. “Maar toch krijgen deze werknemers het dubbele en meer dan wat wij geven. En ze hebben een hogere positie dan bij ons.”

LEES OOK: Jos Verstappen over leegloop bij Red Bull: ‘Hier heb ik voor gewaarschuwd’

Natuurlijk verloop

Marko vindt het jammer dat Red Bull daardoor “niet iedereen kan houden”. Sommige kopstukken, zoals Newey en Wheatley, werken namelijk al bijna twee decennia bij de renstal. “Ze maakten deel uit van dit team, ze maakten deel uit van het succes en dan doet het pijn als ze weggaan. Het draait uiteindelijk allemaal om financiën en geweldige carrièremogelijkheden. Als je niet hetzelfde kunt bieden, dan is het niet anders en dat is het natuurlijke verloop van dingen.”


NU in de winkel en ook digitaal te bestellen (met gratis bezorging in Nederland!): de nieuwste editie van FORMULE 1 Magazine!