Mercedes kende een teleurstellende zaterdag tijdens het raceweekend in de Verenigde Staten. Na een veelbelovende start op vrijdag betreurden coureurs Lewis Hamilton en George Russell een moeizame sprint en een ‘nachtmerrie-kwalificatie’. Hamilton vertrekt zondag uiteindelijk vanaf de zeventiende plek, mede dankzij Russell, die na een crash op zaterdag genoodzaakt is om vanuit de pitstraat te starten.

Omdat Mercedes met een geüpgradede W15 naar Texas is gekomen, kostte het extra moeite om de auto van Russell op tijd op te lappen voor de Grand Prix. Uiteindelijk bevestigde het team tegenover Sky Sports dat de auto van hun jongste coureur is teruggebracht naar de ‘oude’ specificaties. Dat is in strijd met de strenge parc fermé-regels, waardoor Russell tijdens het hoofdnummer vanuit de pitstraat moet vertrekken.

LEES OOK: Lewis Hamilton betreurt ‘nachtmerrie-kwalificatie’ voor GP Verenigde Staten

Mercedes-ingenieur Andrew Shovlin zei het volgende over de dramatische zaterdag voor zijn team: “Na een veelbelovende vrijdag was dit een zware dag. Tijdens de sprint werd al duidelijk dat we niet de snelheid van onze concurrenten hadden.” In de kwalificatie verging het Mercedes niet veel beter. Hamilton – de recordhouder op het Circuit of the Americas – moest in Q1 al het veld ruimen, terwijl George Russell zijn dag in de muur beëindigde. Inmiddels weten we dat hij zondag vanuit de pitstraat zal starten.

‘Teleurstellende dag’

Achteraf bleek een onderdeel van de voorwielophanging van Hamilton kapot te zijn, wat een grote impact had op de balans van zijn auto. “We hebben voorafgaand aan de kwalificatie nog wat aanpassingen aan de set-up gedaan om de auto terug te brengen naar de ‘sweet spot‘ van vrijdag, maar helaas zonder het gewenste resultaat,” legde Shovlin uit. Teambaas Toto Wolff reageerde eveneens teleurgesteld. “Een teleurstellende en frustrerende dag,” concludeerde hij. “Na een sterke vrijdag hadden we goede hoop, maar in de sprint werd al snel duidelijk dat we niet het tempo hadden van onze naaste concurrenten.”

LEES OOK: George Russell teleurgesteld na crash in kwalificatie: ‘Beetje verwarrend’

Met Russell die vanuit de pitstraat start en Hamilton op P17, kijkt Mercedes tegen een zware race aan. “Vechten voor punten zal lastig worden, aldus Wolff. “We moeten maar hopen dat de dingen in ons voordeel uitpakken.”

Lees hier alles over de GP van de Verenigde Staten


NU in de winkel en ook online te bestellen (met gratis bezorging in Nederland): de nieuwste editie van FORMULE 1 Magazine!