Sebastian Vettel en Red Bull hebben hun indrukwekkende vorm van vorige week voortgezet. In Barcelona waren ze onverslaanbaar.

 

De gebruikelijke voorbehouden over wintertests daargelaten, kan toch wel worden gesteld dat de RB8 wederom een voltreffer is. Tijdens de eerste testdag in het zonnige, maar koude Barcelona, zette het apparaat in handen van Sebastian Vettel de snelste tijd neer.

 

Het grote nieuws van de dag was de verschijning van Mercedes’ nieuwste creatie, die om iets voor half negen vanmorgen in de pitstraat onthuld werd. Daarna werd snel overgegaan tot de orde van de dag, met veel coureurs op de baan. Debutant Charles Pic maakte zijn eerste kilometers voor Marussia, dat nog met de oude auto in actie komt en volgende week een nieuw model hoopt te introduceren.

 

De Fransman bleek de productiefste coureur van de dag, want hij reed maar liefst 121 ronden. Dat staat gelijk aan bijna twee volledige Grands Prix op dit circuit. Hij bleef wel steken op de laatste plaats.

 

Lotus kende een problematische dag. Al na zeven rondjes stuurde Romain Grosjean zijn auto de garage in wegens grote wegligginsproblemen. Een nog niet geidentificeerd defect aan het  – pas dit weekend geassembleerde en nog niet eerder gebruikte – chassis bleek hieraan ten grondslag te liggen. Lotus heeft besloten het chassis terug te sturen naar Engeland en hoopt morgen met de reeds in Jerez gebruikte eerste auto zijn test te kunnen hervatten.

 

Ook bij Caterham ging het niet vlekkeloos. Na een handvol ronden spinde Heikki Kovalainen in de laatste bocht, wat bleek te zijn veroorzaakt door een afgebroken wielophanging. Pas aan het eind van de dag kon de Fin nog een paar rondjes rijden, maar het overgrote deel van de dag was voor Caterham verloren.

 

Indrukwekkend was het optreden van Nico Hülkenberg, die de hele dag lange runs reed maar desondanks tot een tweede tijd kwam. Hij scherpte die tijd later op de middag nog aan toen het team hem met minder benzine en zachte banden een kwalificatierun liet doen. De tijd van Vettel bleef echter ook voor Hülkenberg buiten bereik.

 

Knap was ook de vierde tijd van Daniel Ricciardo, daarmee bewijzend dat Toro Rosso een prima auto gebouwd heeft. De Australiër zagzijn optreden wel ingekort toen hij aan het eind van de midag stilviel, maar Ricciardi reed desondanks 76 ronden. Ook de nieuwe Mercedes bleek nog niet betrouwbaar, want Michael Schumacher moest de machine na 51 ronden parkeren met een hydraulisch lek.

 

Officieuze tijden wintertest Barcelona 21 februari 2012

Positie Coureur Team Snelste tijd Ronden
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:23.265 79
2 Nico Hülkenberg Force India 1:23.440 97
3 Lewis Hamilton McLaren 1:23.590 114
4 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:23.618 76
5 Fernando Alonso Ferrari 1:24.100 75
6 Michael Schumacher Mercedes 1:24.150 51
7 Sergio Pérez Sauber 1:24.219 66
8 Bruno Senna Williams 1:25.711 97
9 Heikki Kovalainen Caterham 1:26.035 31
10 Romain Grosjean Lotus 1:26.809 7
11 Charles Pic Marussia 1:28.026 121