Toro Rosso-coureur Daniel Ricciardo heeft niet de indruk dat er extra druk op zijn schouders rust door de manier waarop Red Bull met haar talenten omgaat: “Ik voel alleen de druk die ik mezelf opleg.”

 

Red Bull heeft een lange lijst met coureurs naar de Formule 1 gebracht, bij haar eigen team en/of Toro Rosso gestald en vervolgens weer afgedankt omdat ze in de ogen van de energiedrankfabrikant niet genoeg presteerden. Denk bijvoorbeeld maar aan Christian Klien, Vitantonio Liuzzi, Scott Speed, Sébastien Bourdais, Sébastien Buemi en Jaime Alguersuari.

 

Met name de twee laatstgenoemde coureurs werden op niet al te nette wijze aan de kant geschoven door Red Bull. Buemi en Alguersuari reden vorig jaar namelijk voor Toro Rosso, deden dat niet geheel onverdienstelijk en leken voor het team behouden te blijven, maar werden halverwege december toch op straat gezet omdat ze ‘wel Formule 1-waardig, maar geen winnaars’ waren.

 

Bij Red Bull kijkt men bij al haar talenten namelijk niet alleen of ze goed genoeg zijn voor Toro Rosso, maar ook of ze potentie genoeg hebben om – op termijn – bij het kampioenschapsteam Red Bull Racing aan de slag te gaan.

 

Komend seizoen is het aan Ricciardo en Jean-Eric Vergne om te bewijzen dat ze aan die niet geringe eisen voldoen en op den duur waardige opvolgers van Red Bull Racings Sebastian Vettel en Mark Webber kunnen worden.

 

Dat klinkt als een behoorlijke taak, waarvoor goede prestaties een vereiste zijn, maar Ricciardo stelt in gesprek met Autosport dat hij zich geen zorgen maakt voor de druk die hierbij komt kijken: “Natuurlijk voel ik de druk om goed te presteren, maar die druk komt grotendeels vanuit mijzelf en in veel mindere mate vanuit Red Bull.”

 

“Die druk is overigens niets nieuws”, verklaart Ricciardo. “Ik heb er al mee te maken sinds ik deel uit maak van het talentenprogramma van Red Bull, maar ook daarvoor moest ik mezelf al onder druk zetten om goed genoeg te presteren om überhaupt in aanmerking te komen voor het Red Bull-programma.”

 

“Ik heb er dus al mijn hele carrière mee te maken. Dat is echter heel normaal, want iedere coureur die de top wil bereiken moet zichzelf onder druk zetten”, vervolgt de 22-jarige coureur uit Australië. 

 

“Misschien dat er wel iets meer druk op mijn schouders rust omdat Red Bull je aan de kant zet als je geen aansprekende resultaten boekt, maar het hoort bij de Formule 1 dat je aan de kant gezet wordt als je niet presteert. Zeker als je de ambitie hebt om wereldkampioen te worden, moet je daar tegen kunnen.”