Bernie Ecclestone betwijfelt dat de Formule 1 een sport van belang wordt in de Verenigde Staten, maar ziet behalve dat land nog wel genoeg andere locaties waar de koningsklasse een succes kan worden.

 

“We proberen het al jaren in Amerika, maar ik denk niet dat de Formule 1 er als sport groot wordt”, draait Ecclestone er in gesprek met Sir David Frost, tijdens het praatprogramma Frost over the World op Al Jazeera niet omheen.

 

Volgens Ecclestone is het grootste probleem voor het gebrek aan populariteit van de Formule 1 in de Verenigde Staten dat de sport er te weinig aandacht krijgt. “Als we er meer races zouden houden en meer TV-aandacht zouden krijgen, zou het goed komen, maar we kunnen er maximaal twee races per jaar houden, terwijl het land net zo groot is als heel Europa en we daar acht races per jaar rijden.”

 

“Een ander probleem is dat Amerikanen altijd al winst willen maken voordat er ook maar iets is gebeurd”, vervolgt Ecclestone, die denkt dat de wereldwijde expansiemogelijkheden van de Formule 1 verder zeer ruim zijn: “Er is genoeg animo om wel 25 Grands Prix per jaar te doen”, stelt hij.

 

“In 2013 gaan we bijvoorbeeld al naar New York, terwijl ook Zuid-Afrika dan wel weer eens op de racekalender kan staan. Voor 2014 staat Rusland bovendien al op de kalender”, haalt de Engelsman een aantal voorbeelden aan van toekomstige locaties.

 

“Dat we de limiet ondanks alle interesse op twintig races per seizoen hebben gezet, komt omdat de werkdruk voor de mensen binnen de sport anders te groot wordt en ze dan te vaak weg zijn van hun families.”

 

Ecclestone laat tot slot nog weten dat de deur voor de Grote Prijs van Turkije, voor 2012 van de kalender geschrapt, nog wel op een klein kiertje staat en dat Bahrein wat hem betreft definitief terugkeert op de kalender.

 

“Ik vind het jammer dat Turkije weg is, want het is een land dat een grote speler op het internationale toneel kan worden. Of het nog terug kan komen op de racekalender, moeten we echter nog maar zien.”

 

“Wat Bahrein betereft: als ze ons uitnodigen, gaan we er graag naartoe. Het is duidelijk dat er daar problemen zijn, maar niemand weet precies wat die inhouden. Als ze de moeilijkheden kunnen oplossen, gaan we er echter weer gewoon racen.”