In Formule 1 magazine vertelt Massa over zijn zware seizoen en de oorzaken daarvan. De problemen die de Braziliaan vorig jaar had met de Bridgestone-banden hebben dit jaar plaatsgemaakt voor nieuwe bandenproblemen. De Pirelli’s en de Ferrari 150 liggen elkaar niet.

Felipe Massa was in 2008 op een haar na wereldkampioen, maar sindsdien beleefde de Braziliaan een paar moeizame seizoenen, net als zijn team. Ook dit jaar wil het maar niet lukken. Fernando Alonso scoorde een Grand Prix-zege en pakte een rijtje podiumplaatsen; Massa stond voor het laatst op het podium in Korea, een jaar geleden. Zijn reputatie staat onder druk en niemand weet dat beter dan Felipe Massa. Maar dat maakt Ferrari’s nummer twee alleen maar strijdlustiger.

“Op de hardere banden krijgen we simpelweg geen warmte in het rubber”, klaagt Massa. Dat probleem heeft Alonso ook”. Desondanks moet Massa erkennen dat zijn Spaanse teamgenoot het beter doet dan hij. “maar ik doe het in de kwalificaties de laatste tijd wel beter”, aldus Massa.

En dan is er nog de pechfactor. Die bestaat niet alleen uit de talloze touches met Lewis Hamilton. Daarover wil Massa weinig kwijt, behalve dan dat hun aanvaring in Monaco hem nog steeds het meeste dwarszit. “Wat hij daar met me uithaalde was van een totaal andere orde dan wat er daarvoor of -na tussen ons gebeurde”.

Massa erkent dat zijn prestatieniveau onder de maat is. Maar dat maakt hem niet bang voor zijn toekomst bij Ferrari. Zelfs niet nu Sergio Pérez lijkt te worden klaargestoomd om te zijner tijd in te stappen bij het Italiaanse team. “Je loopt in onze job altijd het risico dat je wordt vervangen. Ik heb daar geen probleem mee; ik probeer gewoon mijn werk zo goed mogelijk te doen.”

Wordt volgend jaar dan alles anders? Massa denkt van wel. “We werken keihard aan de nieuwe auto en ik weet zeker dat die ons in staat stelt om mee te vechten voor het kampioenschap.” En of hij de tijd krijgt om te bewijzen dat hij daar een hoofdrol in kan spelen? “Het enige dat ik kan doen, is laten zien dat ik het nog kan. Als je wint, lever je het bewijs dat je het nog kunt.”

Lees het volledige interview met Felipe Massa in Formule 1 nummer 16. Nu in de winkel.