De kans bestaat dat een extra testsessie wordt ingepland als de seizoensouverture in Bahrein niet kan doorgaan vanwege de grote onrust in het land.

Bij anti-regeringsdemonstraties in Bahrein zijn sinds maandag zeker zes mensen om het leven gekomen en ook honderden gewonden geteld. Sjiitische Bahreini’s betogen omdat ze zich gediscrimineerd en onderdrukt voelen.

Verschillende overheden hebben al een negatief reisadvies uitgevaardigd omdat de situatie te gevaarlijk is, iets dat ook allerlei consequenties kan hebben voor de verzekeringen die teams afsluiten voor hun materiaal en personeel.

De eerste Grand Prix van het seizoen staat gepland voor 13 maart, terwijl in de aanloop naar de race ook nog een meerdaagse testsessie wordt georganiseerd. Als Bahrein de race niet kan organiseren, is het vrijwel uitgesloten dat er een vervangende race komt.

In dat geval start het seizoen op 27 maart in het Australische Melbourne. De Formula One Teams' Association, kortweg FOTA, kwam al bij elkaar om alternatieven de zoeken. De kans dat de test wordt afgezegd en de race wel doorgaat, is nagenoeg nul.

Mocht zowel de laatste wintertest als de Grand Prix geen doorgang vinden, dan willen enkele teams graag een vervangende testsessie. Het Circuit de Catalunya is al gevraagd de agenda vrij te houden, terwijl ook Jerez een optie is.

De meeste teams hebben een gedetailleerd testprogramma samengesteld. Gaat de test in Bahrein niet door, wordt hun planning flink in de war geschopt. Daarom willen de renstallen graag extra testkilometers maken. Enkele kleine teams zouden echter nog twijfelen aan het nut hiervan.

De druk staat vol op de Formule 1-wereld om snel een beslissing te maken over doorgang van de race in Bahrein. Bernie Ecclestone heeft zich al meermaals over de situatie in Manama uitgelaten, de ene keer positiever dan de andere keer. Eerst moeten Ecclestone en de FIA tot een conclusie komen. De teams hebben al laten weten deze conclusie te accepteren.