Voormalig FIA-voorzitter Max Mosley vreest dat de Formule 1 zijn fans wegjaagt door de kalender uit te breiden naar maar liefst twintig Grands Prix.

Afgelopen seizoen werden er negentien races verreden, in 2011 wordt dat er zelfs nog eentje meer. De nieuwste gezichten op de kalender zijn Zuid-Korea en India, terwijl Amerika terugkeert en Rusland ook aast op een Grand Prix.

“Ik vind het aantal races persoonlijk al wat aan de hoge kant”, vertelt Mosley in gesprek met de Duitse krant Die Welt. “En ik vrees dat we van de fans niet kunnen verwachten dat zij twintig zondagen vrijhouden om Formule 1 te kijken.”

De Brit vreest voor de kijkcijfers. “Wie eenmaal de stap zet een race te over te slaan, gaat er vanzelf meer missen. Dat is niet te stoppen en is nadelig voor de tv-stations”, voorspelt Mosley, die de sport ook nog steeds te duur vindt.

“We kijken terug op een fantastisch seizoen, maar de kans bestaat dat op korte termijn een nieuwe crisis uitbreekt in de Formule 1. Wie in 2011 meedoet, heeft 100 miljoen dollar nodig. Zo'n 35 procent komt van Bernie Ecclestone, 25 procent van sponsoren of coureurs, maar de rest? Dat vragen een stuk of zes renstallen zich nu ook af.”