Hoewel zijn tachtigste verjaardag nadert, blijft Bernie Ecclestone onvermoeibaar doorwerken: “Wat mij drijft? De wens mijn werk zo goed mogelijk te doen.”

Nu Ecclestone, die 28 oktober jarig is, de tachtig nadert, leek het Formula1.com leuk de grote baas weer eens te interviewen. Hoewel de officiële Formule 1-website hem de duimschroeven niet bepaald aandraait, doet de Engelsman wel een aantal opmerkelijke uitspraken.

In de eerste plaats verklaart Ecclestone dat geld, macht en succes niet zoveel voor hem betekenen. Zijn motivatie komt namelijk voort uit iets anders: "Ik wil mijn werk gewoon zo goed mogelijk doen", stelt hij. "Ik doe gewoon wat ik denk dat het beste is, dat is al mijn hele leven mijn filosofie."

"Succes is iets wat vanzelf volgt als je iets bereikt hebt", vervolgt Ecclestone, die aangeeft dat ook geld voor hem slechts een 'bijproduct' is van de arbeid die hij verricht. "Ik zou niet graag zonder geld zitten, maar het is niet het belangrijkste. Ik doe niets puur om het geld. Het gaat er bij mij altijd om dat ik de best mogelijke deal kan sluiten. Geld is dan vaak een bijbehorende bijkomstigheid."

Volgens Ecclestone heeft hij alles wat hij bereikt heeft in grote mate aan geluk te danken, hoewel hij wel denkt dat hij het deels heeft afgedwongen door zijn besluitvaardigheid en toewijding. "Als zich een kans voordoet, grijp ik die. Veel mensen gaan door het leven en vragen zich de hele tijd af hoe ze dingen anders hadden kunnen doen. Ik niet, ik neem kansen."

"Ik heb nooit echt een plan gemaakt. Dingen gebeuren nu eenmaal en ik probeer er gewoon het beste van te maken met de middelen die ik heb. Dat is waarschijnlijk mijn enige echte gave, al is het een kwaliteit die niet veel andere mensen hebben. Daarnaast heb ik ook wel veel moeten opgeven om te komen waar ik nu ben. Anderen zijn daar waarschijnlijk minder toe bereid."

Hoewel hij als commerciële baas van de sport bij ongeveer alles wat de Formule 1 betreft een vinger in de pap heeft, ziet Ecclestone zichzelf niet als een roerganger. "Ik ben een brandweerman", zegt hij. "Ik blus brandjes, anders kan ik mijn werk niet omschrijven."

"De teams denken allemaal in de eerste plaats altijd aan hun eigen belangenen dat is hun goed recht, maar ik denk aan de Formule 1 en het grote geheel", legt Ecclestone uit. "Dat is ook waarom ik hoop dat ik mijn werk op de best mogelijke manier doe. Want wat goed is voor de sport, is ook goed voor de teams en de bedrijven die aan ons verbonden zijn."