Bernie Ecclestone pleit voor afschaffing van het verbod op teamorders. ‘Het is aan de teams om hun eigen strategie te bepalen.’

“Ik moet toegeven dat ik het eens ben met iedereen die van mening is dat de teams vrij moeten zijn in hun beslissingen op de baan”, zegt Ecclestone. “Wat er binnen een team gebeurt, is hun eigen verantwoordelijkheid. Als ze iets gevaarlijks doen, moet dat natuurlijk worden bestraft, maar verder moeten ze hun gang kunnen gaan.”

De commerciële uitbater van de sport weet niet of het verbod op teamorders op de agenda staat bij de autosportbond FIA. “Maar het is zeker iets wat besproken dient te worden”, aldus Ecclestone.

In 2002 werden teamorders verboden nadat Rubens Barrichello in Oostenrijk de overwinning moest afstaan aan zijn Ferrari-teamgenoot Michael Schumacher, die op dat moment al een riante voorsprong had in het kampioenschap. Het leidde tot grote verontwaardiging bij het publiek.

Sindsdien zijn er echter vaker situaties geweest waarbij een team de ene rijder, al dan niet opzichtig, voorrang verleende boven de andere. Dat was echter vaak in beslissende fases van het kampioenschap, waardoor er meer begrip was voor de handelingen.