Bernie Ecclestone is ervan overtuigd dat de Grand Prix van Amerika in 2012 kan plaatsvinden. Als dat niet lukt, moet de organisatie een forse boete betalen.

Ruim een maand geleden sloot Ecclestone een tienjarig contract af voor een race in de Texaanse stad Austin. De organisatie, onder leiding van zakenman Tavo Hellmund, laat daarvoor een nieuw circuitcomplex optrekken, dat volledig op de Formule 1 wordt toegespitst.

Door het uitblijven van details en eerdere mislukte pogingen om de Formule 1 succesvol te maken in de Verenigde Staten, hebben veel volgers echter twijfels over de haalbaarheid van de plannen. Het lijkt vooral erg ambitieus om al in 2012 de eerste race op de nieuwe locatie te kunnen houden.

Ecclestone is zeker van zijn zaak. “In het contract staat dat de race dan zal plaatsvinden”, aldus de commerciële baas van de Formule 1 tegenover ESPN. “Daarin staan ook een aantal boeteclausules als de organisatie het niet haalt. Maar die willen we liever niet gebruiken. Dan wordt het een dure grap voor Tavo.”

“Totdat het tegendeel blijkt, gaan we ervan uit dat de race doorgaat”, vervolgt Ecclestone. “Je kunt wel roepen dat ik de 100 meter niet in zeven seconden kan lopen, maar tot ik het probeer, weet je het niet zeker.”