Volgens FIA-president Jean Todt is het leuk en aardig dat de teams bijna overeenstemming hebben bereikt met Pirelli, maar is de bandenbeslissing niet aan hen.

Na weken van onderhandelingen zijn de teams er zo goed als uit met Pirelli. De Franse concurrent Michelin deed in Turkije nog een ultieme poging de teams van gedachten te doen veranderen, maar had zich de moeite kunnen besparen.

Niet alleen omdat de teams alsnog de voorkeur geven aan het voordeliger aanbod van Pirelli, maar vooral omdat de teams geen bevoegdheid blijken te hebben om een beslissing te nemen. Todt benadrukt dat de bandenkeuze geen kwestie is voor de deelnemers, maar voor de autosportbond FIA en FOM, het commerciële bedrijf van Bernie Ecclestone.

“De FOTA mag de indruk wekken dat zij het voor het zeggen hebben, maar de sterkste man is niet altijd degene die het luidst spreekt”, aldus Todt in Le Parisien. De Fransman geeft aan dat de FIA en FOM binnenkort een aanbestedingsprocedure starten voor de nieuwe bandenleverancier voor de Formule 1.