Nigel Melker start vandaag in de eerste GP3-race ooit van pole. De Nederlander overtrof met zijn prestatie team- en landgenoot Renger van de Zande.

In de opmaat voor het gloednieuwe GP3-kampioenschap heeft Nigel Melker alvast zijn visitekaartje afgegeven. De relatief onbekende Nederlander zette onder verraderlijke baancondities, waarin sterren als Alexander Rossi en Adrian Quaife-Hobbs kansloos crashten, in de slotminuut van de kwalificatie een keurige poletijd neer met 1:52.602. Renger van de Zande, die net als Melker uitkomt voor Mücke Motorsport (waarvan Ralf Schumacher mede-eigenaar is), bezette de negende startplaats.

Melker is meer dan tevreden over zijn prestatie. "Ik ben in deze klasse gestapt om te kunnen laten zien wat ik waard ben, Met mijn pole heb ik in ieder geval een mooie start gemaakt", glundert de 19-jarige Barendrechter. Teamgenoot Van der Zande is evenmin ontevreden. "De auto voelde goed, maar de condities waren gewoon lastig. De baan werd met de minuut sneller. Toen ik in de laatste minuut de snelste ronde neerzette, was iedereen achter mij simpelweg sneller."

De GP3 Series, in het leven geroepen door Bernie Ecclestone als aanvoerklasse voor coureurs die uiteindelijk via de GP2 in de Formule 1 moeten doorstromen, beleeft in Barcelona zijn lancering. Naast Ralf Schumacher is ook Mark Webber teameigenaar. Samen met Red Bull-teambaas Christian Horner doet de Australiër met MW Arden mee aan het kampioenschap. De eerste van de twee races die dit weekend worden verreden, start om 17:20 vanmiddag.