De plannen om een Grand Prix te houden in New Jersey – met New York op de achtergrond – worden concreter. Een voorstel is onlangs uitgelekt in de Amerikaanse media.

Het voorstel, ingediend door een particuliere non-profit organisatie die zich inzet voor de promotie van Jersey City. De stad in de staat New Jersey, naast New York, opteert om de Grand Prix van 2012 tot en met 2016 te houden in het Liberty State Park.

Hoewel er nog geen circuit in het park ligt, kan er volgens de organisatie een baan van ongeveer 5,8 kilometer worden aangelegd en ligt hier al een ontwerp voor klaar. Het mooie aan de locatie is echter dat er uitzicht is op het Vrijheidsbeeld en een deel van de skyline van New York, wat Formule 1-baas Bernie Ecclestone uiteraard aanspreekt.

Volgens verscheidene Amerikaanse media is de organisatie al een week of drie in gesprek met afgevaardigden van de Formule 1. De burgemeester van Jersey City, Jerramiah Healy, bevestigt dit: "Jersey City is één van de steden die wordt overwogen voor een race", zegt hij. "We zijn momenteel echter nog in een aftastende fase. Het moet nog blijken of een Formule 1-race wel voordelig is voor de stad of het park."

Volgens de organisatie is een race zeer welkom voor de stad omdat het zorgt voor werkgelegenheid en commerciële uitbatingsmogelijkheden. Daarnaast acht men het park een geschikte locatie omdat er dan in de stad zelf relatief weinig aangepast hoeft te worden. Bovendien is het park goed bereikbaar, is de stad bedreven in het organiseren van grote evenementen en is er de mogelijkheid om de race eventueel 's nachts te verrijden.

Een milieugroep tekende echter al protest aan tegen het plan. Volgens de 'Friends of Liberty State Park' is het park van het publiek en niet van de stad, dus mag er niet zomaar over de toekomst besloten worden. Daar komt nog bij dat de overheid bezig is met een project om van het park een combinatie van een natuur- en recratiegebied te maken.

Jersey City raadslid Steven Fulop ziet een Grand Prix dan ook niet zitten: "We hebben geen racebaan nodig", zegt hij. "Het gaat een geweldig natuurgebied worden. Dat ze nu met dit voorstel komen, geeft aan dat ze totaal niet op de hoogte zijn van het huidige bestemmingsplan voor het park."

Hoe het op politiek vlak ook afloopt, uit het voorstel blijkt in ieder geval dat er nog veel moet gebeuren voordat er überhaupt geracet kan worden in Liberty State Park. Momenteel zijn er namelijk nog helemaal geen geschikte faciliteiten, want behalve dat er nog geen circuit ligt, is er ogenschijnlijk weinig ruimte voor de pitstraat en paddock.

De organisator verwacht bovendien veel hulp van de Formule 1-organisatie aangaande logistieke en infrastructurele zaken, terwijl men dit normaliter juist aan de uitbater van het circuit overlaat.