Elk jaar dreigt Bernie Ecclestone om Hongarije van de Grand Prix-kalender te halen. Gelukkig blijft het bij dreigementen.Veel van de nieuwe circuits waar we tijdens het Formule 1-seizoen komen zijn megalomane bouwsels met een paddock ter grootte van een landingsbaan (Bahrein), tribunes in de vorm van de nationale bloem (Maleisië) of een voor buitenstaanders onbegrijpelijke verwijzing naar de astrologische dierenriem. Als klap op de vuurpijl zijn de meeste ‘Tilkedromes’ voorzien van een perszaal waar je met een beetje goede wil een zeppelin kan laten proefvliegen.

Zo niet in Hongarije. De Hungaroring is prachtig gesitueerd tussen de heuvels en vanaf de tribunes heb je beter zicht op de baan dan op menig modern circuit het geval is. Alleen: het is een beetje vergane glorie. Als circus Bernie neerstrijkt op de Hungaroring doet de organisatie er alles aan om hun verweerde circuit op te lappen, maar het kost elk jaar meer moeite om de in 1986 nog hypermoderne baan een beetje in de pas te laten lopen bij de rest van de accomodaties waar wij journalisten ons afmattende beulswerk moeten doen.

De voornaamste noviteit op de Hungaroring betreft dit jaar een frisdrankautomaat met maar lieft zeven verschillende soorten prik. Al bij het eerste gebruik gaf het apparaat er de brui aan. Een collega die een bekertje cola hoopte te tappen kreeg de enthousiaste machine niet meer tot bedaren, waardoor een een dikke straal van het bruine goedje als aardolie uit een Koeweitse bron door de zaal spoot. Minstens acht liter cola zakte weg in de al wat sleetse vloerbedekking. Die zal volgend jaar ook wel nieuw zijn.

Voorzien van een paar droge sokken maakte ik even later een wandeling achter de hoofdtribune, die er niet uitziet als een vliegende draak of een lotusbloem, maar gewoon als een tribune. De plaatselijke worstventer was er bezig zijn kraam op te bouwen toen met een droge knal een gasfles ontplofte. Gelukkig was de man ongedeerd, maar de uienringen lagen tot in de wijde omtrek van wat ooit zijn frituurkraam was.

Weer iets verderop bleken schnitzels verkrijgbaar. Althans, tot het moment dat de wind vat kreeg op het tentje dat de betrefffende uitbater had opgericht. Terwijl zijn worstverkopende buurman zich nog de mosterd uit zijn ogen stond te wrijven, rolde de tent, inclusief bakplaat en een stuk of dertig lappen gepaneerd varkensvlees, krakend de heuvel af. Mocht u dit weekend op de Hungaroring zijn, let dan goed op gras tussen uw broodje.

Gelukkig lijkt ook de FIA zich te schikken in de kleine onvolkomenheden die Hongarije zo charmant maken. FIA-dokter Gary Hartstein maakte zijn gebruikelijke oefendrondjes, tot hij zich verremde en zich met zijn razendsnelle Mercedes-doktersauto in volle vaart een weg door de grindbak ploegde. Foutje…

Nog geen minuut later zag ik de bestuurder van de veegwagen met een vermoeide blik in zijn ogen achter het stuur kruipen. Hij had de boel net zo mooi schoongeveegd.

Mischa Bijenhof