De macht van Bernie Ecclestone reikt ver. Deze man wil je niet boos maken. Dus wordt er altijd en overal gezorgd dat Mister E. het naar zijn zin heeft. Verse bloemen uit Nederland, een wit kreukvrij overhemd en een Maybach voor de deur als de grote baas weg wil.

Iedereen rent en vliegt voor Ecclestone. Een levensstijl die de Engelsman prima bevalt. Op de spaarzame momenten dat het hem eens tegen zit, is hij snel op de kast. Bij een brug die open staat, komt er bij wijze van spreken al stoom uit z’n oren. Laat staan als onze Formule 1-dictator in de file staat.

In Budapest is er maar één toegangsweg. Die weg staat vanaf de stad tot aan de afslag vol met auto’s. Een doorn in het oog van Bernie Ecclestone. Daar moest wat aan gebeuren. Goed, die files staan er nog steeds maar Ecclestone kan zonder problemen naar het circuit rijden. Iedereen die iets met de Grand Prix van Hongarije te doen heeft, mag tijdens het raceweekend van de vluchtstrook gebruik maken. Bij de afslag staan agenten je op te wachten. Kan je geen geldige FIA-pas overleggen, dan word je op de bon geslingerd. Kom je door de keuring dan mag je gebruik maken van het privé-weggetje van Meneer Ecclestone. Om niet alsnog bij de afslag te moeten wachten heeft de F1-baas daar jaren geleden een apart weggetje laten aanleggen dat door het bos naar het circuit slingert. Ook wel Bernie’s Avenue genoemd.

In Istanbul moeten we het zonder Bernie’s ingrijpen doen. ’s Ochtends gaat het nog wel. Ja, je moet even wachten bij de brug, maar in dertig á veertig minuten kan je op het circuit zijn. De terug weg is een ander verhaal. De tolpoortjes zijn menig journalist en coureur een doorn in het oog. Om nog maar niet te spreken over de brug. Daar wordt het verkeer van vier naar twee banen teruggebracht. Nu moet je weten dat er in Istanbul tien miljoen mensen wonen: dat zijn er nogal wat die over zo’n brug moeten. Een uur in de file staan om 21.00 uur ’s avonds is hier dan ook doodnormaal.

Ben benieuwd hoe Ecclestone met die verkeersproblematiek om gaat. Wachtend in de file kwamen we met de oplossing: Bernie’s Bridge…

Als Bernie nou eens speciaal voor de Grand Prix een brug laat aanleggen. Weet hij ook eens wat het is om te geven in plaats van te nemen. Bovendien, met een geschat vermogen van 3,7 miljard, zal hij die paar miljoen niet missen. Toch?