Het is onduidelijk of de Formule 1 na 2010 nog bodem zet op Turkse grond. Bernie Ecclestone heeft de kosten om de Grand Prix te organiseren verdubbeld en de kans is groot dat het de genadeslag is voor het evenement.De Formule 1 en Turkije lijken namelijk geen goede combinatie te zijn. Het circuit van Istanboel kan ruim 130.000 mensen kwijt, maar bij de race van afgelopen seizoen waren er niet meer dan 36.000 mensen die een ticket voor drie dagen kochten.

Dat is voor de beheerder van de commerciële rechten van de Formule 1, Bernie Ecclestone, geen excuus. Hij verdubbeld het bedrag dat de Turken moeten betalen voor de organisatie van de race, waardoor het het land nu ruim 18 miljoen euro per jaar moet aftikken als het de Grand Prix wil behouden.

Volgens de krant Hurriyet Daily News heeft Ecclestone dat in een brief laten weten aan de minister die verantwoordelijk is voor de race, Faruk Nafiz Ozak. De eerste signalen van de Turken zijn in ieder geval niet positief voor de toekomst van de race.

“Ecclestone vraagt van landen als Frankrijk en Duitsland bedragen van 1,5 miljoen dollar tot 4 miljoen dollar (tussen de 1 en 2,8 miljoen euro, red.)”, zo meldt een ambtenaar, die er aan toevoegde dat hij het bedrag dat Turkije van 2011 moet gaan betalen om de Grand Prix in het land te houden onredelijk vindt.

BvdB