De Formule 1-commissie heeft voorgesteld het scoresysteem per seizoen 2010 radicaal te veranderen. Winst van een Grand Prix moet niet langer 10, maar 25 punten opleveren. Het doet denken aan de MotoGP.Dit meldt de FIA in een persbericht. Het was voor het eerst sinds ondertekening van het nieuwe Concorde Verdrag dat de commissie, bestaande uit afgevaardigden van teams, promotors, leveranciers en sponsors, bij elkaar kwam.

Grote baas Bernie Ecclestone staat aan het hoofd van deze commissie, ook voor nieuwbakken FIA-baas Jean Todt is een belangrijke rol weggelegd. Zij hebben Brawn GP toegestaan de naam te wijzigen in Mercedes GP.

Bovendien blijft het team betalingen ontvangen op basis van zijn prestaties in het verleden. Er is een eenmalige uitzondering gemaakt gezien het feit dat Mercedes-Benz al jaren in de sport actief is en nog jaren actief blijft.

De commissie heeft een aantal voorstellen naar buiten gebracht die morgen ter ratificatie aan de World Motor Sport Council (WMSC) worden voorgelegd. Het is onder meer de bedoeling het puntensysteem aan te passen.

De winnaar ontvangt, zo is het voorstel, voortaan 25 punten, de nummer twee 20, nummer drie 15 en nummer vier 10. Daarna loopt het langzaam af. Het laatste punt is voor de coureur die als tiende finisht. Deze keuze is gemaakt vanwege de uitbreiding van het startveld.

Daarnaast krijgt de Werkgroep behelst met sportzaken van de FIA de vrijheid om studies uit te werken ter vergroting van het showelement. Welke dit zijn, is nog niet bekend maar ook deze veranderingen worden – mits geratificeerd – per direct van kracht.

FIA en FOM tenslotte slaan de handen ineen om de communicatie en promotie van de Formule 1 te verbeteren.

Klik [xlink www.fia.com/en-GB/mediacentre/pressreleases/f1releases/2009/Pages/F1Commission.aspx}hier{xlink] voor het persbericht van de FIA.

KVN